Orădenii se pregătesc de cea mai grea iarnă din ultimii ani, și nu neapărat din cauza temperaturilor scăzute. Pentru locuitorii de pe Crișul Repede, gigacaloria se va scumpi cu 40%.

 

„Am luat decizia, în urma calculelor făcute, să propunem Consiliului Local Oradea majorarea preţului pentru populaţie cu 40%, diferenţa fiind suportată de la bugetul local”, a anunțat primarul Florin Birta, vineri, într-o conferință de presă.

Astfel, preţul încălzirii va creşte de la 340 de lei la 476 lei, la o garsonieră, pentru o lună de iarnă, iar de la 510 lei la peste 700 lei, la un apartament cu două camere. Cu peste 300 de lei în plus vor plăti în plus și cei care locuiesc în apartament cu trei camere.

Până în prezent, preţul gigacaloriei livrate populaţiei era de 283 de lei, iar începând din 1 noiembrie acesta creşte la 396,4 lei. Ultima modificare a preţului energiei termice a fost în această vară, noul preț local al energiei termice, aplicându-se din data de 1 iulie. Astfel, consumatorii non-casnici racordați din magistrale au plătit 265,07 lei/gcal, în timp ce consumatorii non-casnici racordați din rețeaua de distribuție au plătit 411,64 lei/gcal. Totodată, prețul gigacaloriei pentru consumatorii casnici racordați din rețeaua de transport a fost de 254,70 lei/gcal, iar pentru consumatorii casnici racordați din rețeaua de distribuție prețul a fost de 283,14 lei/gcal.