Ce aveţi, domnilor, cu substantivul "Dacia"?

În calitate de cetăţean născut şi crescut în această urbe, mă întreb şi vă întreb de ce vă deranjează substantivul "Dacia" şi derivatele acestuia? Ce are Podul Dacia cu Cetatea Oradea? Scoateţi în evidenţă Cetatea Oradea într-un alt mod. De exemplu: "Piaţa Bastionului Cetăţii" sau "Piaţa Cetăţii", în loc de "Piaţa Independenţei". Sau găsiţi altceva.

De ce nu-i întrebaţi pe istoricii orădeni, poate vă dau o sugestie? Nu mai votaţi în consiliu, fără să vă gândiţi, la comanda unuia sau a altuia! De ce nu întrebaţi şi populaţia românească, nu doar pe cei câţiva, care nu mai ştiu ce să facă să-şi câştige electorat? De ce "Podul intelectualilor"? Mai bine al cerşetorilor! De ce nu "Podul E. Gojdu", nume pe care-l poartă cel mai redutabil liceu din judeţ şi este situat în vecinătatea celor două poduri? Sau deranjează cele două statui "româneşti" de dincolo de Criş, şi nu biserica? De ce "Podul Ladislau"? Cine a fost acest sfânt pentru bihoreni sau pentru poporul român? V-ar plăcea să se numească în acest fel podul de pontoane?
Iar inscripţionarea în limba maghiară a străzilor... este cea mai mare ruşine, ca după 1000 de ani, să nu ştii să citeşti sau să nu ştii ce înseamnă substantivul "stradă". De ce tot timpul ameninţaţi? Nu ştim dacă în Oradea sunt 15-20% cetăţeni de etnie maghiară (maghiarizaţi), poate nici atât, doar dacă nu-i numărăm şi pe cei care vin în vizită. Am văzut la un post de televiziune locală depunerea de coroane de la 15 martie. Degeaba s-a defilat, degeaba s-a citit o listă lungă de 1 km, că n-au impresionat pe nimeni. Degeaba unele persoane din staff au ieşit la apel de 5-6 ori. La ordin, au ieşit cu toţii din case. Atâţia sunteţi. Chiar dacă aţi adus oameni din ţara vecină sau din alte localităţi, vă arătaţi doar cât vă pasă cu adevărat faţă de ţara care v-a şcolit şi v-a dat o pâine bună în mână. La comanda profesorilor şi a preoţilor aţi ieşit din casă, crezând că faceţi sânge rău românilor. Asta urmăriţi de secole. Nu aţi învăţat nimic. Atâţia sunteţi.