Şcoala de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră „Avram Iancudin  Oradea a sărbătorit, joi, 23 iunie, 30 de ani de existenţă instituţională. A fost o zi specială pentru întregul personal al școlii, unde foști și actuali angajați au fost invitați la festivitatea organizată pentru a marca acest moment.

Înfiinţată în toamna anului 1992, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră este continuatoarea învăţământului de ordine publică şi siguranţă naţională, atestat în Oradea din 1919 şi funcţionează în fosta locaţie a Centrului de Instrucţie al Grănicerilor din Oradea. În prezent, este singura instituție de învățământ postliceal a Ministerului Afacerilor Interne,   subordonată Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care are ca   principal obiectiv formarea de agenţi operativi de poliţie de frontieră. Până în prezent, au fost şcolarizate 49 de promoţii de elevi din care au rezultat peste 13.500 de absolvenţi. Tot în cadrul acestei instituţii de învăţământ se organizează numeroase cursuri de formare pentru ofiţerii şi agenţii de poliţie. 

La festivitatea prilejuită de aniversarea a 30 de ani de existenţă au participat oficialităţi locale şi judeţene, precum şi reprezentanţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române. Evenimentul a debutat cu vizionarea unui film aniversar despre instituţie, ulterior au fost prezentate mesajele transmise de către eșaloanele superioare și de către administrația locală și au fost înmânate plachete aniversare și diplome de onoare. În acest context, din partea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a participat adjunctul inspectorului general, chestor principal de poliţie Liviu Bute, care a transmis celor prezenţi mesajul conducerii. Mesaje de apreciere şi felicitare au transmis şi reprezentanţii autorităţilor locale.

,,Existenţa în judeţul nostru a singurei şcoli de pregătire a agenţilor poliţiei de frontieră din România ne onorează şi confirmă importanţa pe care Bihorul o are în sistemul naţional de apărare şi securitate, iar noi, ca administraţie, depunem toate eforturile necesare pentru buna funcţionare a acesteia. La ceas aniversar, urez  Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu din Oradea la mulţi ani şi să aibă parte de multe promoţii de absolvenţi care să aducă cinste şcolii”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea. Directorul şcolii, comisar şef de poliţie Ionel Hotnoga a adresat mulţumiri tuturor celor prezenţi, iar festivitatea s-a încheiat cu înmânarea de plachete și diplome aniversare de onoare.