Cu ocazia sărbătoririi Sânzienelor, miercuri, 23 iunie, între orele 17.30 - 19.30, va avea loc un eveniment, intitulat „Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui și lunii”.

Evenimentul, organizat de Centrul de Cultură al județului Bihor, se va desfășura pe traseul dintre Piața Unirii - strada Republicii - Magazinul Crișul din Oradea.

Pentru promovarea acestei sărbători, „sânzienele”: Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Andrada Crăciun, Andrada Tulvan, Georgiana Szilagyi, Oana Berdie, Romina Suciu și Maria-Alexandra Secan, vor intepreta un cântec de Sânziene, iar apoi vor împărți materiale tipărite cu privire la obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare. Deoarece sânzienele erau îmbracate în alb, la fel și cele nouă fete prezente pe traseul menționat mai sus vor purta costume populare albe, precum și coroniţe din flori de sânziene.

„Acest eveniment are ca scop promovarea obiceiurilor legate de această dată, obiceiuri care încă se mai păstrează în unele locuri de către femeile și fetele tinere”, transmit organizatorii evenimentului.    

Deoarece data de 24 iunie a fost declarată Ziua internațională a Iei, zi care este strâns legată de cea a Sânzienelor, în aceeași zi, interpreta Violeta Gherman va prezenta, în Piața Unirii, o expoziție de costume populare din colecția personală, începând cu ora 19.00.