Comuna Sânnicolau Român este una dintre cele trei unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bihor, alături de Gepiu şi Popeşti, care au beneficiat de programul naţional de cadastrare gratuită 2015-2023. Ieri, au fost înmânate 183 de titluri de proprietate obţinute în mod gratuit, pe terenuri arabile extravilane în suprafaţe de aproximativ 1 ha, situate la graniţa cu Ungaria.

Actele de proprietate le-au fost înmânate locuitorilor din Sânnicolau Român ieri, începând cu ora 11.00, la sediul Primăriei, de către primarul comunei Dumitru Munge, viceprimarul Ioan Porumb, referentul Luminiţa Ciobanu şi consilierul personal Dorin Porumb. „Anul trecut am semnat contractul cu OCPI pentru programul guvernamental de cadastrarare gratuită, iar azi avem intabulate 183 de poziţii dintr-un tronson de şapte parcele de teren arabil extravilan, situat în Sânnicolau Român, la graniţa cu Ungaria, spre canalul colector. Deja a fost semnat un alt contract de finanţare, pentru anul 2017, pentru încă aproximativ 2000 de intabulări, pe terenuri situate tot în extravilanul comunei”, ne-a declarat primarul comunei Dumitru Munge. Oamenii din comună nu au fost nevoiţi să scoată niciun leu din propriul buzunar, ci doar să-şi confirme poziţia şi să pună la dispoziţie actele necesare. „Sunt foarte mulţumit că am obţinut titlul de proprietate fără nicio cheltuială. Mai am şi alte terenuri, sper să primesc şi pentru acelea”, ne-a mărturisit Dumitru Maghiar, unul dintre posesorii celor 183 de titluri înmânate ieri. Edilul-şef al comunei a precizat că acest program este foarte bun, având în vedere că a oferit, totodată, şi posibilitatea îndreptării titlurilor şi intabulărilor greşite, toate acestea doar cu acordul proprietarilor vizaţi, bineînţeles. „Suprafeţele rămase la dispoziţia Primăriei în urma acestei acţiuni vor putea fi acordate în baza Legii 247, celor care nu au primit terenuri deşi ar fi îndreptăţiţi”, afirmă Dumitru Munge.

Pentru fiecare unitate administrativ-teritorială care intră în programul naţional de cadastrare în baza solicitărilor primăriilor, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a repartizat echivalentul a 30.000 euro pentru derularea acestuia. Beneficiarii primesc gratuit toate documentele de proprietate, încheierea de carte funciară, extrasul CF şi un extras al planului cadastral. În cazurile în care beneficiarii nu au succesiunile făcute după persoanele pe care le moştenesc, ANCPI suportă inclusiv aceste cheltuieli, pe care le virează Camerelor Notarilor Publici.

Proiecte în derulare şi… în aşteptare

Alte priorităţi pe agenda administraţiei locale sunt drumurile, alimentarea cu apă, canalizarea, construirea capelei, deschiderea unui centru de zi pentru copiii marginalizaţi etc. Conform primarului Dumitru Munge, începând din august 2016, au fost turnaţi 10 km de asfalt, urmând ca în această toamnă să mai fie făcuţi alţi 6 km, program la finalul căruia toate drumurile din comună vor fi asfaltate. Alimentarea cu apă este un alt capitol care a avut mult de suferit în Sânnicolau Român. „În acest sens, a fost realizat un foraj la 300 de metri adâncime, cu un debit de 10 litri pe secundă, de unde vom alimenta satul cu apă, urmând a fi amenajată şi o fântână arteziană”, spune primarul Dumitru Munge, care a amintit şi alte două proiecte aflate în stadiu incipient. Primul este în valoare de 22 miliarde lei vechi şi vizează reţeaua de apă-canal. În privinţa acestuia cererea de proiect a fost aprobată, urmând a fi întocmit studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi obţinute celelalte avize. Un altul, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în valoare de 1 milion de euro, vizează realizarea unui drum agricol de 17 km. O altă lucrare aflată în curs de execuţie este capela comunală, construită în incinta cimitirului, pentru realizarea căreia a fost alocată suma de 4 miliarde lei. Investiţia este realizată de o firmă din Biharia şi are ca termen de finalizare luna septembrie 2017. Toate aceste lucrări aflate în curs de realizare şi cele în stadiu de proiect vin să combată acuzaţiile aduse nu de mult de unul dintre locuitorii comunei, Adrian Bojan, printr-o sesizare depusă pe adresa Redacţiei Crişana, conform căreia primarul nu ar face mare lucru, ci doar s-ar plânge încolo şi încoace că nu primeşte sprijin din partea instituţiilor judeţene sau centrale. De altfel, câţiva dintre locuitorii comunei, prezenţi ieri la sediul Primăriei, au ţinut să nege tot ceea ce s-a spus despre primar, considerându-l un bun edil şi gospodar, în acelaşi timp. „Până să vină actualul primar, comuna noastră a fost uitată de Dumnezeu. Nu e nimic adevărat din toate acuzaţiile aduse primarului nostru, cu atât mai mult cea privind chefurile. A mai fost acuzat că vorbeşte urât cu oamenii. Dimpotrivă, de fiecare dată vine şi se consultă cu noi înainte să facă ceva. Cei care vin şi reclamă au fost susţinuţi de fosta conducere a Primăriei şi acum sunt nemulţumiţi că nu mai primesc atâtea facilităţi”, spune Dorel Maghiar, în apărarea edilului-şef al comunei.