Trenul denumit simbolic „Connecting Europe Express”, care a plecat pe 2 septembrie de la Lisabona, va ajunge la Oradea, sâmbătă, 18 septembrie, la ora 21.21, unde va staționa aproximativ 55 de minute. La ora 22.16, trenul îşi va continua drumul european, destinaţia finală fiind Paris, unde va ajunge în data de 7 octombrie.

În Gara Oradea, autoritățile locale vor avea un mesaj de bun venit pentru oaspeți, după care se va face un schimb de steaguri/fanioane între oficialitățile orădene și delegațiile participante. Mai apoi, cei prezenți vor putea admira expoziția de imagini feroviare organizată în incinta holului stației CFR. Delegații vor avea ocazia să vadă centrul orașului în cadrul unei vizite scurte, după care aceștia se vor reîntoarce în gară, trenul urmând să plece din Oradea la ora 22.16.

Având în vedere că anul 2021 a fost desemnat ca fiind „anul căilor ferate”, în UE s-a decis ca trenul simbolic, numit „Connecting Europe Express”, să traverseze Europa timp de mai bine de o lună. Acesta a plecat pe 2 septembrie de la Lisabona și va ajunge la destinație pe 7 octombrie, la Paris. Trenul va călători peste 20.000 km, va trece prin 26 de țări și va opri în peste 100 de localități. Potrivit comisarului european Adina Vălean, trenul își va propune să testeze care sunt obstacolele ce stau în calea creării unei rețele feroviare perfect interconectată.

Pe traseu, trenul express a trecut deja prin Milano, Viena, Atena și va intra în România pe la Giurgiu, pe 17 septembrie. Va opri la București, Brașov, Sibiu, Oradea și Arad și va ieși din țară pe 18 septembrie, pe la Curtici. Pe 21 septembrie trenul va fi la Varșovia, pe 25 septembrie la Praga și pe 1 octombrie la Stockholm. Punctul final va fi pe 7 octombrie, la Paris.

Între 21 și 22 septembrie va exista și un tren pentru țările baltice, între Tallinn și Kaunas, pentru că rețeaua baltică are ecartament diferit și ar trebui să fie unită de rețeaua din restul UE prin proiectul Rail Baltica.

„Expresul transeuropean este un exemplu despre cum trenurile sunt un liant pentru țările din UE. Este un tren care are o valoare simbolică şi culturală, dar şi una practică. Încercând să conectăm printr-un singur traseu cât mai multe orașe europene, vom vedea clar care sunt obstacolele pentru a avea cu adevărat o rețea europeană perfect interconectată. Fiecare oprire va fi urmată de un eveniment la care vor participa ONG-uri, companii feroviare, autorități și, bineînțeles, publicul larg”, spunea, în martie, Adina Vălean.

Pe tot parcursul anului, în toată Europa, vor fi organizate diverse activități menite să scoată în evidență transportul feroviar pentru a încuraja deplasarea pe calea ferată atât pentru transportul de călători, cât și pentru transportul de mărfuri, precum și pentru a contribui la îndeplinirea obiectivului stabilit în Pactul verde european, acela de a avea o Europă neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Trenul este una dintre inițiativele emblematice ale Anului european al căilor ferate.