În acest an, Ziua Oradiei, 12 octombrie, va fi marcată, conform tradiţiei, printr-o şedinţă festivă a Consiliului Local şi ceremoniale militare la Statuia Ostaşului Român şi la statuia lui Aurel Lazăr. În mod excepţional, în Piaţa Unirii, de la ora 20.00, va avea loc un concert susţinut de fanfara militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Primăria Oradea va organiza sâmbătă, 12 octombrie, de Ziua Orașului, în Sala Traian Moșoiu, începând cu ora 11.00, Ședința Festivă a Consiliului Local Oradea, iar apoi ceremonialul oficial de la Statuia Ostașului Român și de la Statuia Aurel Lazăr. În parteneriat și cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea marchează importanța datei de 12 octombrie, în anul centenarului orașului Oradea, printr-un concert excepțional de muzică al fanfarei militare aparținând Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Concertul se va desfasura pe actuala scena amplasată în Piața Unirii, începând cu ora 20.00 și va dura aproximativ 75 de minute.

„Mulțumim pe această cale Ministerului Apărării Naționale pentru sprijinul acordat și invităm toții orădenii în Piața Unirii pentru a se bucura de un spectacol excepțional”, se afirmă în comunicatul municipalității.

Programul zilei de 12 octombrie va începe la ora 11.00 în Sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, unde va avea loc ședinţa Festivă a Consiliului Local al municipiului Oradea, întâmpinarea oficialităţilor și ocuparea locului în sală, intonarea Imnului Naţional al României și o alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de primarul Ilie Bolojan.

Va urma deplasarea oficialităţilor la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie unde, între 12.10 și 12.15, se va desfășura întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv. Cei prezenți vor putea asculta apoi intonarea Imnului Naţional al României, un Te Deum oficiat de preotul militar al Garnizoanei Oradea, iar de la 12.25, o alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de primarul municipiului Oradea – Ilie Bolojan și un invitat al instituţiei. Va urma, de la 12.40, festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostașului Român, realizarea dispozitivului de defilare, defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului, deplasarea oficialităţilor la Statuia Aurel Lazăr din Calea Republicii, unde, de la ora 13.10, va avea loc un eveniment asemănător, cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv, intonarea Imnului Naţional al României, o alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de un invitat al Primăriei, festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Aurel Lazăr, realizarea dispozitivului de defilare, iar la 13.37, defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului.

Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: semnarea Declaraţiei de Independenţă a Românilor din Transilvania, în casa dr. Aurel Lazăr, după care acest document este citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, și Ziua eliberării Oradiei de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.