Salonta cosmopolită: Sarmale cu vin, pălincă şi cârnaţi
Cel puţin din punct de vedere gastronomic, Salonta este un oraş cosmopolit. Sâmbătă şi duminică, municipiul de pe pârâul Culişer a fost gazda unor inedite festivaluri gastronomice care au continuat tradiţia vestitului megaceaun cu gulaş premiat de Guiness Book of Records din Londra.
În ciuda ploii rebele, românii şi maghiarii care convieţuiesc în municipiul Salonta au sărbătorit cu fast, ieri, în Parcul Maria, la Festivalul Sarmalelor. Pentru salontanii cu sânge românesc, sarmaua - "renumit ambasador" - înseamnă tradiţie şi meşteşug gastronomic. Un motiv suficient pentru cei peste 300 de salontani care au sfidat ploaia rece de toamnă şi, adunaţi în jurul ceaunelor aburind în miresme descifrate din reţete secrete, şi-au umplut farfuriile cu sarmale stropite cu pălinca din butoaie de Bihor.
Misiunea juriului condus de viceprimarul Illyés Lajos a fost extrem de dificilă. Firesc, toţi participanţii la bucătăria-concurs a Festivalului Sarmalelor au ocupat primul loc. Cel mai sever juriu pentru echipajele de bucătari din Salonta, Batăr, Mădăras, Tinca şi Tulca a rămas publicul salontan, printre care s-au numărat senatorul Cornel Popa, preşedintele PNL Bihor, consilierul judeţean dr. Gheorghe Ionuţ, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Bihor, Ioan Sala, preşedintele PNL Salonta, ing. Todor Albert, managerul Filarmonicii de Stat din Oradea, Gheorghe Baciu, preşedintele PRM Salonta, alţi lideri politici locali, consilieri şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene. Nelipsite la astfel de evenimente, Ansamblul Mioriţa al Casei de Cultură Zilahy Lajos din Salonta şi Ansamblul Crişana, însoţit de artistul Ioan Seleş, au fost "sarea şi piperul" festivalului. Gustul deosebit al sarmalelor a fost amplificat de pălinca de Bihor, prezentă în Parcul Mioriţa după ce, sâmbătă, a prins în arome meşteşugite vizitatorii Festivalului Vinului şi al Pălincii bihorene organizat pe platoul din faţa Casei de Cultură Zilahy Lajos din Salonta. Tot la Casa de Cultură a fost organizat, sâmbătă, sub coordonarea primarului Török László şi a directoarei Carmen Laza, Festivalul-concurs al cârnaţilor ungureşti. Organizatorii - supraveghetori vigilenţi ai tarabelor culinare cu preparate din cârnaţi - au avut o singură grijă: toţi salontanii prezenţi în incinta Casei de Cultură Zilahy Lajos să meargă acasă doar după ce s-au îndestulat cu cârnaţi meşteşugiţi după ritualul unguresc. Sarmale, vin, pălincă sau cârnaţi - toate aceste bunătăţi ale bucătarilor, viticultorilor şi pălincarilor bihoreni - români sau maghiari - au avut în aceste zile o singură etnie: etnia salontană, clădită în spiritul păstrării tradiţiilor şi a bunei convieţuiri.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.