Salonta - Alexandra Duckadam a premiat 8.000 de sarmale
Aburul sarmalelor gătite la Salonta, în ceaun, la foc domol, a diluat norii agresivi şi a potolit ploaia rece de duminică. Soarele, care s-a certat cu norii mai toată ziua, şi-a ţinut promisiunea făcută organizatorilor Festivalului Sarmalelor - Salonta 2010. Şi cum vremea este, uneori, după sufletul localnicilor, tabloul complet al festivalului a fost pe măsura dăruirii celor care l-au pus în scenă: familia Rodica şi Ioan Sala din Salonta.
Recordul primei ediţii a Festivalului Sarmalelor de anul trecut (4.000 de sarmale servite) este istorie. Rezultatul de anul acesta a dublat pragul competiţiei salontane. Previzibil, în opinia cunoscătorilor de recorduri gastronomice din zona municipiului Salonta, numărul atins a fost pe măsura participării: patru sarmale pe fiecare farfurie, altfel spus, peste 8.000 de sarmale gătite şi servite unui public de peste 2.000 de persoane. Echipa reprezentativă a municipiului Salonta, care a pregătit singură peste 4.000 de sarmale (cât toate cele opt echipe participante la ediţia din 2009), a mai oferit un record statisticienilor împătimiţi. Opt pavilioane gastronomice au intrat în concursul de gătit sarmale organizat în cadrul Festivalului salontan al Sarmalelor - Ediţia a II-a. Juriul, format din personalităţi ale vieţii publice judeţene şi locale a fost prezidat, onorific, de arădeanul Helmuth Duckadam, fostul portar de fotbal al naţionalei României şi al echipei Steaua, supranumit "Eroul de la Sevilla". Poziţia de preşedinte executiv al juriului festivalului a fost atribuită, firesc, unei doamne - Alexandra Duckadam, soţia legendarului jucător de fotbal. Câştigătorul suprem al concursului de gătit sarmale desfăşurat în deschiderea festivalului a fost nimeni altul decât publicul bihorean prezent la eveniment.
La secţiunea "Mod de prezentare şi aranjament al pavilionului gastronomic", primul loc a fost ocupat de echipa de bucătari din comuna Avram Iancu, secondată de maeştrii bucătari din Tinca. Echipa de artizani gastronomici din comuna Mădăras a ocupat un merituos loc trei, iar meşteşugarii bucătăriei motelului-restaurant Milenium au obţinut locul patru. La secţiunea "Cele mai gustoase sărmăluţe", după o savuroasă, dar dificilă deliberare, juriul a oferit primul loc echipei reprezentative a oraşului Salonta. Locul doi a fost adjudecat prin măiestrie, arome şi condimente sofisticate de hotel-restaurantul Slavia, iar echipele inimoase din Tulca şi Batăr au ocupat locurile trei şi patru. Toţi bucătarii au primit diplome de participare, felicitări şi solicitări repetate de umplere a farfuriilor din partea publicului. Evenimentul cultural-culinar desfăşurat în Parcul Maria din Salonta, în zona Muzeului Ţăranului Român, a continuat cu un program artistic maraton deschis de Ansamblul de dansuri populare Mioriţa al Casei de Cultură "Zilahy Lajos" din Salonta. Un moment special l-a reprezentat Parada Modei organizată de prof. Ramona Buz. În montajul de scenă al aceleiaşi profesoare, elevi ai Colegiului Naţional "Arany Janos" din Salonta au prezentat o piesă de teatru scurt. Trupa de dans artistic şi sportiv a Casei de Cultură "Zilahy Lajos" din Salonta a deschis seara de muzică şi dans a festivalului. Alături de locuitorii români, maghiari, slovaci şi romi din Salonta şi din zona de sud a judeţului, au mai participat la eveniment senatorul Cornel Popa, deputatul Nicolae Jolţa, Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Smaranda Scridon, directorul economic al Consiliului Judeţean, Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Slovaciei, primarul municipiului Salonta, ing. Torok Laszlo, viceprimarul Illyes Lajos, fostul deputat dr. Valeriu Boeriu, consilierul judeţean dr. Gheorghe Ionuţ, primari şi viceprimari din comunele învecinate.
În cadrul Festivalului sarmalelor a fost lansată prima publicaţie salontană cu specific gastronomic din sudul Bihorului. Realizată în condiţii grafice excepţionale, revista "Dulciuri salontane" a oferit, în primul său număr, reţete de prăjituri şi dulciuri specifice bucătăriei româneşti, maghiare şi slovace. Proiectul publicistic are la bază o echipă numeroasă şi experimentată de colaboratoare coordonată de un colegiu redacţional format din prof. Ramona Bulz, Dana Canahai şi Rodica Sala.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.