Muncitorii de la Mina Băiţa au declanşat marţi, 19 septembrie, contractul colectiv de muncă, ca urmare a refuzului angajatorului de a negocia contractul colectiv de muncă.

Sindicatul Mina Băița, prin liderul de sindicat Nicolae Dragoş, a notificat angajatorul Vast Băiţa Plai SA cu privire la declanşarea conflictului de muncă ca urmare „a refuzului de a negocia contractul colectiv de muncă”.

Situaţia este complicată şi din cauza faptului că muncitorii nu şi-au primit salariile, astfel că schimbul a refuzat să mai intre în mină. Situaţia a fost comunicată managerului general Nicolae Turdean şi printr-un sms care începea cu „Sănătate dl. Turdean! De la mina Băiţa”, acesta fiind informaţi că „șefii au plecat”, iar schimbul doi nu mai intră în mină „din cauza neplăţii drepturilor salariale, existând riscul iminent al inundării în stațiile de pompe”.

Compania care exploatează zăcământul de cupru de la Băiţa Plai este Vast Resources, companie listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, şi care a intrat pe piața locală în 2014, prin achiziția unei participații de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai.