Circa 26 de milioane de puieţi forestieri vor fi plantaţi în acest an, iar peste 12.000 de hectare vor fi regenerate în fondul forestier de stat, informează Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva, într-un comunicat de presă.

Activităţile de plantare şi de regenerare fac parte din cele două campanii de împăduriri - de primăvară şi de toamnă. Potrivit sursei citate, din totalul celor peste 12.000 de hectare ce urmează a fi regenerate, 8.102 de hectare vor fi regenerate natural, iar alte 3.985 hectare vor fi regenerate artificial, prin lucrări de împăduriri. De asemenea, în fondul forestier de stat se vor efectua lucrări de completări curente în plantaţii pe 2.381 de hectare, precum şi lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi pe alte 726 de hectare.

Bugetul alocat în acest an pentru efectuarea tuturor lucrărilor de împăduriri, completări în plantaţii, refaceri a plantaţiilor calamitate, de întreţineri ale plantaţiilor şi a suprafeţelor regenerate natural este de circa 296 milioane de lei.

În ultimii cinci ani, RNP - Romsilva a regenerat 72.330 de hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 48.604 de hectare prin regenerări naturale şi 23.726 de hectare prin lucrări de împăduriri. Pentru toate lucrările curente de regenerare, lucrări de împăduriri, refaceri şi completări au fost utilizaţi aproximativ 132 milioane de puieţi forestieri, produşi în pepinierele silvice proprii.

RNP - Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% dintre pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

În plus, Regia are în administrarea 22 de parcuri naţionale şi naturale, precum şi 12 herghelii de stat.