Ziua Diasporei  a fost marcată, miercuri, la Oradea, printr-o conferinţă organizată în sala mare a Primăriei Oradea, la care au participat câţiva zeci de bihoreni plecaţi la muncă în străinătate. Pentru a-i aduce acasă, municipalitatea vrea să înfiinţeze un cartier al Diasporei, în zona fostului Spital TBC.

La conferință au participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, directorul ADLO Alina Silaghi, Managing Partener UNITH2B și unul dintre lderii RePatriot, Hilde Bradl, Lucian Rotar - Ambasador RePatriot în Franța, antreprenor în Franța și Oradea, Lidia Burluc - Senior Consultant Iceberg Consulting și Răzvan Cheregi - antreprenor și scriitor care a vorbit despre campania „Cumpără o carte, repatriază o familie”, precum și reprezentanții ai unor firme, care au prezentat posibilitățile de angajare. Alina Silaghi le-a vorbit celor prezenți despre site-ul recent lansat, www.diasporadea.ro, care vine în sprijinul românilor care vor să se repatrieze, despre proiectul „Centrul de transfer tehnologic”, dar și despre alte proiecte derulate, cele mai multe fiind pe educație. Hilde Bradl a prezentat în detaliu proiectul RePatriot, dar și platforma www.repatriot.ro, care, de asemenea, vine în întâmpinarea românilor care vor să se întoarcă în țară, oferindu-le un ghid complet care cuprinde toate informațiile cu privire la reînnoirea actelor, echivalarea și continuarea studiilor, servicii medicale și drepturi sociale. Tot pe acest site, românii plecați au acces la toate proiectele RePatriot și, totodată, pot cunoaște experiențele altor români întorși acasă. Au urmat apoi discuții interactive, în care românii repatriați în Oradea și-au împărtășit experiențele și au povestit despre oportunitățile pe care le-au găsit aici, dar și despre dificultățile pe care le-au întâmpinat.

Ofertă imobiliară

Primarul Oradiei a vorbit despre proiectele orașului care vizează diaspora românească. „Pentru orașul nostru e important să devină unul din locurile din România pe care românii plecați în străinătate să îl identifice ca pe un loc unde pot se pot întoarce și în care pot găsi condiții cât mai bune de viață. Realitatea locală ne arată că și în Oradea există un deficit de forță de muncă. O politică publică importantă este de a genera dezvoltare în oraș, pentru că unul dintre motivele importante ale migrației este componenta economică și instituțională”, a precizat acesta. Edilul a menţionat că municipalitatea intenţionează ca, până la finalul lunii septembrie, să aducă pe masa Consiliului Local un proiect de hotărâre, o propunere pilot, pentru a dezvolta în Oradea un mini-cartier al diasporei. „Avem în vedere ca, pe str. Izvorului, în vecinătatea Spitalului TBC, unde avem o suprafață mare, de 7.000 mp de teren, azi abandonată, să dezvoltăm un Cartier al Diasporei”, susţine Bolojan, adăugând că, în acest moment, se lucrează la parcelarea acestei suprafețe, urmând să fie realizat și un regulament care să prevadă concesionarea sub preţul pieţei a mai multor locuri de casă pentru românii care au lucrat în străinătate și care pot dovedi acest lucru cu documente. Prin regulament se va impune un termen până la care să fie construită casa, iar primăria se va angaja să introducă toate utilitățile necesare. După ce repatriații își vor stabili domiciliul în Oradea, aceştia vor avea posibilitatea de a cumpăra terenul. Deja, printr-un parteneriat public-privat, în zona delimitată de Cimitirul Rulikowski și Pârâul Peța, s-a dezvoltat un proiect de locuințe, în care dezvoltatori privați au construit mai multe apartamente de locuit, unele deja locuite, altele în diferite faze de construcție. În schimb, Primăria s-a angajat să realizeze utilitățile publice necesare.