„Romania Judaica 2025”. Pe urmele istoriei evreilor bihoreni - Personalități franceze la Oradea
Între 29 aprilie și 8 mai 2025, la inițiativa istoricului Carol Iancu, a sosit în România un grup de personalități franceze pentru a participa la voiajul intitulat „Romania Judaica 2025”, organizat de Amitié Judéo-Chrétienne de France (AJCF) (Asociația de Prietenie Iudeo-Creștină din Franța).
În data de 2 mai, seara, grupul, condus de prof. univ. dr. emerit Carol Iancu, de la Universitatea „Paul Valery” Montpellier 3, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, a ajuns în Oradea, pentru a vizita, ziua următoare, câteva obiective de interes, urmând ca de aici să se îndrepte, în aceeași zi, spre Maramureș. Programul acestuia la Oradea a inclus câteva obiective cultural-științifice importante, care vizează istoria evreimii bihorene, despre care relatăm mai jos.
La ora nouă, în dimineața zilei de 3 mai, grupul a sosit la Biblioteca Universității din Oradea, unde au fost întâmpinați de către profesorul univ. dr. Antonio Faur și de dna Florica Ujoc, directoarea Bibliotecii Universității din Oradea și gazda manifestării. Cu această ocazie profesorul A. Faur a prezentat, pe scurt, în sala de conferințe a bibliotecii, reperele majore din istoria universității, date generale legate de situația sa actuală, și a vorbit, mai pe larg, despre activitatea Centrului de Cercetare a Istoriei Evreilor „Eva Heyman”, contextul în care a apărut centrul, cu accent special pe volumele cu lucrările celor cinci conferințe internaționale organizate la universitate, cu tematică de istoria evreilor, precum și informații despre evreii din oraș.
Printre personalitățile grupului francez prezente, îi menționăm pe prof. univ. dr. Jean-Dominique Durand, președintele AJCF, director emerit al Institutului Francez de la Roma, dr. Richard Prasquier, președinte onorific al CRIF (Conseil Représentatif des Institutions Juives de France/Consiliul Reprezentativ al Instituțiilor Evreiești din Franța), Raphaël Hadas-Lebel, președintele Secției onorifice a Consiliului de Stat) și Anne-Marie Reijnen, pastor protestant, vice-președinta a AJCF, etc.
Următorul punct de interes vizitat a fost Muzeul de Istorie a Evreilor din Oradea, unde dr. Diana Iancu și profesorul A. Faur au dat câteva explicații și informații legate de apariția, structura și exponatele acestui nou și important muzeu. După acesta grupul s-a îndreptat spre Singoga Ortodoxă, unde au fost primiți de către președintele comunității, dr. Felix Kopelmann, care i-a invitat să participe la slujbă, precum și la o gustare oferită de comunitatea evreiască locală.
De aici grupul s-a îndreptat spre cel de-al treilea obiectiv, „Memorialul Eva Heyman”, din parcul Nicolae Bălcescu, dedicat copiilor evrei, victime al Holocaustului, din Oradea și Bihorul de nord.
În fața statuii, dna Mariana-Emilia Teszler, cea căreia i se datorează existența acestei realizări de excepție, le-a vorbit participanților despre munca sa tenace pentru a ridica un memorial, unicul din România dedicat comemorării victimelor copii ai Holocaustului, menționându-i pe cei care au ajutat-o în această întreprindere. Astfel, Memorialul „Eva Heyman”, a fost înălțat prin eforturile Asociației „Tikvah” din Oradea, asociație prezidată de doamna Mariana-Emilia Teszler. Monumentul a fost amplasat în anul 2015 în Parcul Nicolae Bălcescu, acel loc de unde, în 1944, evreii orădeni și bihoreni au fost deportați spre lagărele naziste. De aici grupul a pornit, cu autocarul, spre județul Maramureș, la Sighetul Marmației, pentru a vizita comunitățile evreiești din această zonă.
dr. Diana IANCU
Comentarii
Nu există nici un comentariu.