Râuri din 11 județe se află, până vineri, sub avertizare hidrologică Cod galben și Cod portocaliu, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Sunt vizate bazinele hidrografice Tisa - intrarea în ţară, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega şi Timiş.

Începând de joi, ora 6.00, până vineri, sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Județele vizate de Codul galben sunt Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Arad, Hunedoara, Alba, Timiş și Caraş Severin, de joi, ora 6.00, până vineri, ora 24.00.

Codul portocaliu, în vigoare de joi, ora 12.00, până vineri ora 12.00, vizează râuri din Maramureş și Satu Mare.

Şi ANM a emis o informare de precipitaţii moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă până vineri dimineață la ora 10.00 în mai mare parte a țării. Astfel, meteorologii anunţă că vor fi precipitații moderate cantitativ în vestul și nord-vestul țării. Va ploua, iar miercuri (17 ianuarie) în nordul Carpaților Orientali și pe crestele Munților Apuseni vor mai fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În zona de munte se vor acumula cantități de apă de 20...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă. Temporar, vântul va avea intensificări în regiunile vestice și nord-vestice, cu rafale în general de 45...55 km/h, iar în zonele montane înalte de 60...80 km/h.
Vineri (19 ianuarie), aria precipitațiilor se va extinde, iar acestea se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare.

 

Sursa foto: INHGA