În şedinţa Consiliului Local de joi, vor fi supuse aprobării aleşilor două proiecte de regenerare urbană privind amenajarea unor parcuri în Cartierul Grigorescu (strada Daliei), respectiv în zona Silvaș (strada Făcliei). După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, acestea vor fi depuse la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest pentru finanțare.

 

Proiectul intitulat „Amenajare coridor verde în Cartierul Grigorescu (str. Daliei)” propune plantarea a 291 de arbori cu înălțimi medii și mari, plantarea de vegetație joasă și covor de gazon, realizarea unor spații pentru joacă și sport, alei pietonale cu o lățime de 1,50 m, o bandă de alergare, pistă de biciclete, precum și o parcare auto în afara parcelei. „În mijlocul parcului se va reface albia pârâului Adona. Proiectul prevede de asemenea realizarea unui sistem de iluminat pietonal pentru pista de bicicliști şi pentru trotuare, precum și un sistem de iluminat arhitectural pentru iluminarea copacilor existenți și a jardinierei”, a precizat viceprimarul Oradiei, Florin Birta, într-o conferinţă de presă ce a avut loc ieri. Parcul va avea un sistem de irigaţii automatizat, destinat să aducă aportul zilnic de apă necesar supraviețuirii și dezvoltării corespunzătoare a plantelor în condițiile climatice locale. Suprafața totală a investiției este de 28.451 mp, având un buget total de 5.685.596 lei fără TVA şi o perioadă de implementare de 10 luni.

Cel de-al doilea proiect se referă la amenajarea unui coridor verde în zona Silvaș (str. Făcliei). În cadrul acestuia, vor fi executate lucrări cum ar fi amenajarea malului pentru zone de agrement pe malul drept al Crişului Repede, tronsonul cuprins între Podul Mareşal Constantin Prezan, la est, şi podul de cale ferată la vest, realizarea unor spații pentru joacă și sport, a unor alei pietonale, a unui amfiteatru din parapeţi metalici (corten) şi şezut din gazon cu o suprafaţă de 240 mp. Investiția cuprinde, de asemenea, amplasarea a trei pontoane, o pistă de biciclete, precum și amplasarea unui parcaj auto la limita sudică a străzii Făcliei. Se vor planta 190 de arbori cu înălţimi medii şi mari și se vor realiza plantaţii de vegetaţie joasă şi plantaţii de covor gazon. De asemenea, este propus un sistem de irigaţii automatizat și realizarea unui sistem de iluminat pietonal pentru pista de bicicliști și trotuare, precum și a unui sistem de iluminat arhitectural pentru iluminarea copacilor. În acest caz, investiția are o suprafață totală de 11.488 mp, un buget total de 4.712.2451 lei fără TVA, termenul de execuţie fiind de 10 luni. „O parte din lucrări implică unele intervenţii în albiile și pe malurile râului Crișul Repede sau ale altor cursuri de apă aflate în proprietatea publică a statului, motiv pentru care a fost încheiat un acord de parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Crișuri în scopul implementării acestor proiecte”, a precizat Florin Birta.