De Ziua Naţională a României, sala de spectacole a Teatrului Regina Maria s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de orădeni veniţi să se bucure de un regal folcloric susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana.

Gazda evenimentului a fost actorul Eugen Ţugulea, cel care a şi regizat întregul spectacol folcloric dedicat Centenarului Marii Uniri. Pe lângă recitalul de poezie susţinut de Eugen Ţugulea, orădenii au fost încântaţi de dansurile populare ale dansatorilor Ansamblului, dar şi de soliştii vocali: Leontin Ciucur, Luminița Tomuța, Cornelia Covaciu, Otilia Haragoş, Felicia Costin şi Cornel Borza. Au fost acompaniaţi de orchestra condusă de dirijorul Adrian Miescu, iar coregrafia a fost realizată de către Daniel Sandro. Auditoriul s-a lăsat încântat şi de momentul artistic susţinut maestral de Petrică Popa. Spectatorii au fost şi ei implicaţi în reuşita acestui spectacol, s-au prins cu toţii într-o horă şi au ieşit afară, în faţa Teatrului, înconjurând statuia Reginei Maria şi cântând „Hora Unirii”. 

Până la începerea spectacolului, orădenii au putut admira expoziţia „Portrete ale Unirii”. Prin grija Asociaţiei Cei 40 de Mucenici şi a Asociaţiei Urmaşii Marii Uniri, în aceste zile, orădenii au putut cunoaşte poveştile de viaţă ale acelor bihoreni care, în urmă cu 100 de ani, au fost părtaşi la momentul de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. De asemenea, la finalul spectacolului, orădenii au putut admira retragerea cu torţe şi un frumos foc de artificii.