Pe pârtia Piatra Grăitoare de la Vârtop, precum şi pe domeniul schiabil de la Stâna de Vale, stratul de zapadă depășește un metru pe anumite porțiuni. 

Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Bihor asigură asistenţă de specialitate în satul de vacantă Vârtop, pe pârtia Piatra Grăitoare, şi pe domeniul schiabil de la Stâna de Vale.

„În ambele locaţii, stratul de zapadă măsoară peste 70 de cm. La altitudini de peste 1500 m, depăşeşte 1.40 m, iar pe anumite porţiuni, este troienită şi depăşeşte doi metri”, anunță reprezentanții Salvamont Salvaspeo Bihor. Aceștia le recomandă celor care se aventurează în afara staţiunilor turistice să aleagă trasee pe măsura pregătirii lor, utilizând echipament corespunzător, și să se informeze, în prealabil, în privinţa traseelor și a condițiilor de parcurgere în regim de iarnă a acestora.

Pentru zona montană a judeţului Bihor, cei interesați au posibilitatea să descarce trackurile traseelor turistice de pe site-ul www.salvamontbihor.ro, secţiunea trasee turistice.

„Nu sunt recomandate în Munții Bihor traseele tehnice cu dificultate ridicată, echipate cu cabluri şi lanţuri, pentru a da posibilitatea asigurării porţiunilor de traseu expuse, acestea fiind acoperite, pe anumite porţiuni, de un strat de zăpadă consistent, existând pericol de alunecare şi cădere de la înălţime”, menționează salvamontiștii bihoreni.

Cei care aleg să abordeze trasee din zonele de creastă, cu schiuri, snowbord rachete de zăpadă sau motorizat, în zone unde există riscul de declanşare a unor avalanşe, sunt sfătuiţi să nu abordeze singuri aceste trasee și să se echipeze cu echipamente de salvare din avalanşă (dispozitiv de căutare în avalanşă, lopată, sondă de avalanşă).

„Recomandăm ca, anumite zone, unde se acumulează cantităţi foarte mari de zăpadă, din cauza precipitaţiilor abundente, combinate cu acţiunea vântului, să fie evitate o perioadă de timp, până la stabilizarea acestora”, mai transmit salvatorii montani.

Intervenţia echipelor Salvamont poate fi solicitată prin intermediul Dispeceratului 112 sau prin Dispeceratul Național Salvamont 0725-826.668.