Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea organizează, în această perioadă, examenul de admitere, aproape nouă sute de candidaţi din toată ţara susţinând probele de concurs. Proba sportivă, eliminatorie, i-a nemulţumit însă pe unii dintre ei, mai mulţi tineri reclamând condiţiile în care s-a desfăşurat examinarea. 

 

După ce au fost respinşi la proba eliminatorie, din cauza condiţiilor de organizare, spun ei, mai mulţi candidaţi au reclamat modul în care s-a desfăşurat concursul, tineri din Bihor, Sighetu Marmaţiei sau Şimleu-Silvaniei contactând cotidianul CRIŞANA.

„Proba sportivă, una dintre probele eliminatorii, a avut loc în incinta sălii de sport a primăriei din Sântandrei. Aş dori să reclam modul de organizare şi pregătire a acestei probe. Mulţi candidaţi, printre care şi eu, au căzut din cauza condiţiilor de organizare. Suprafaţa sălii a fost foarte alunecoasă şi cu greu se putea susţine proba. Nu ne-a atenţionat nimeni în privinţa acestei probleme. Unul dintre obstacole era săritura de pe loc, minim 1,80 m, acolo au căzut cei mai mulţi dintre candidaţi din cauza suprafeţei alunecoase. Duminică seara am făcut o simulare de traseu la o altă sală, cu aceeaşi încălţăminte, şi nu am avut probleme cu suprafaţa”, spune unul dintre candidaţii respinşi.
La solicitarea cotidianului CRIŞANA, conducerea instituţiei de învăţământ a transmis un punct de vedere în care se arată că toţi candidaţii au avut aceleaşi condiţii, optime în opinia reprezentanţilor şcolii. „În perioada 13-16 ianuarie a.c., un număr de 874 de tineri candidați au susținut probele de evaluare a performanțelor fizice din cadrul concursului de admitere organizat la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu Oradea, concursul desfășurându-se concomitent în două săli de sport, respectiv sala de sport a Liceului Economic „Partenie Cosma” din municipiul Oradea și sala de sport din localitatea Sântandrei. Au finalizat cu succes această probă de examen 523 de candidați, aceștia urmând a susține proba de cunoștințe în data de 18 ianuarie 2020, iar cei care vor fi mai bine pregătiți vor ocupa cele 150 de locuri scoase la concurs. Tuturor candidaților înscriși la examen le-au fost asigurate condițiile optime pentru desfășurarea probei sportive, sălile de sport fiind utilizate și în cadrul examenelor de admitere organizate în ultimele patru sesiuni la care, însumat, au participat 4.680 de concurenți, până la această dată nici unul dintre aceștia nesemnalând disfuncționalităţi privind condițiile oferite de spațiul unde au fost organizate”, se arată în punctul de vedere transmis de conducerea instituţiei. Potrivit acesteia, sala de sport din localitatea Sântandrei este o sală modernă unde se desfășoară cu regularitate competiții sportive de nivel județean, național sau chiar internațional, în diferite ramuri sportive cum sunt: volei, handbal, dans sportiv, karate, etc., aceasta îndeplinind toate condițiile prevăzute de legislația în vigoare.  Mai mult, arată reprezentanţii şcolii, zilnic a fost verificată de către comisia de examen îndeplinirea acestor cerințe, „astfel încât toți candidații au parcurs traseul practic-aplicativ în aceleași condiții, într-un mod transparent, departajarea finală a acestora fiind realizată în funcție de nivelul lor de pregătire”.