Voluntarii Asociaţiei Pro Polis au mers miercuri, 28 iunie 2017, la Salonta, Beiuş, Aleşd şi Oradea, pentru a distribui flyere, pliante şi afişe legate de proiectul „Creşterea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în mediul academic bihorean”, derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor.

 

Potrivit unui raport internaţional, România se află topul primelor trei state în care corupția în mediul academic este considerată ca fiind endemică în aproape toate domeniile majore. În universităţile din România, studenţii s-au confruntat cu minim un caz de corupție academică în timpul studiilor în domenii majore cum ar fi admiterea, notarea, obținerea de diplome (inclusiv la nive doctoral) și recrutarea staff-ului academic. „Universitatea din Oradea este percepută drept fieful unor <<familii>>, iar nivelul academic al acesteia este perceput ca fiind destul de scăzut. Ce putem face noi, studenţii, să contribuim la eradicarea acestor practici, câtă vreme orice încercare de a dezvălui aceste lucruri dă naştere unor represalii ce ne pot afecta chiar absolvirea?”, se întreabă un student orădean întâlnit în campus, care a preferat să rămână anonim.

 „Putem lucra la conştientizarea studenţilor şi profesorilor că orice decizie ce nu se bazează pe criterii academice, ci pe mită, cadouri, legături de familie, calitatea de membru de partid sau pe omisiuni intenționate la supravegherea examenelor poate fi definită drept corupţie academică. Putem să-i ajutăm pe colegii noştri să conştientizeze importanţa reducerii riscurilor de corupţie într-un mediu extrem de important pentru formarea tinerei generaţii, cel academic”, spune Valeria Lungu, coordonatoare de proiect şi studentă la Relaţii Internaţionale.

Primăriile localităţilor vizate, precum şi principalele instituţii de învăţământ au fost informate despre cauzele şi soluţiile acestui fenomen.

În următoarea perioadă voluntarii asociaţiei vor organiza seminarii cu studenţii din Universitatea Oradea, precum şi întâlniri de informare şi alte activităţi cu elevi şi cetăţeni din Salonta, Beiuş, Marghita, Săcueni sau Aleşd.