„Universitatea din Oradea este prima universitate din România care marchează, prin acest eveniment, bicentenarul nașterii lui Avram Iancu”, a spus prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, în deschiderea proiecției filmului „Avram Iancu, împotriva Imperiului”, care a avut loc miercuri, 6 martie, în Aula Magna.

La proiecția eveniment au luat parte P.S. Virgil Bercea - episcopul greco-catolic de Oradea, și rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil Constantin Bungău, împreună cu un numeros public.

Naratorul primei docu-drame realizată în România, promite, în preambulul filmului, „O poveste savuroasă”. Dar, dincolo de aceasta, pelicula reușește să transmită emoție și, în mod egal, să dea de gândit. Figura eroului național Avram Iancu contrastează categoric atât cu cea a moților săi, care spun bancuri incorecte politic despre unguri, cât mai ales cu profilul maiorului Hatvani, pe cât de tânăr, pe atât de șovin și de arogant. Autorii prezintă publicului un Crăișor care merge în afara și înaintea vremurilor sale. Conducătorul revoluționarilor români din Transilvania este, paradoxal pentru un comandant militar, un pacifist. Iancu repetă, de mai multe ori pe parcursul filmului, că „vărsarea de sânge e un mare păcat” și că „tot ce am făcut am făcut pentru pace”. La final, realizatorii filmului citează integral testamentul lui Avram Iancu, document care ilustrează viziunea revoluționarului despre educație: „Voiesc dară și hotărât să dispun ca, după moartea mea, toată averea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul națiunii și întru ajutorul înființării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii noi”.

„Mă bucur că Universitatea din Oradea e gazda unui astfel de eveniment, un eveniment de educație culturală, cu o consistentă substanță științifică, care prilejuiește reale momente de reflecție”, a spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. Rectorul nu a uitat să felicite echipa de realizatori și pe consultanții științifici ai filmului, istorici ai Universității din Oradea: prof. univ. emerit Mihai Drecin, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș și conf. univ. dr. Radu Romînașu.

 

„Prin Avram Iancu, Dumnezeu există!”

Sorin Șipoș a subliniat că filmul „Avram Iancu, împotriva Imperiului” este „prima realizare cu care România se poate mândri în anul bicentenarului nașterii Crăișorului”. „Deocamdată, nicio altă instituție n-a ieșit pe piață cu nimic. Au ieșit, în schimb, acești oameni care au decis că trebuie să facă ceva în cinstea acestui eveniment”, a mai spus prorectorul Universității din Oradea, aducând astfel un elogiu întregii echipe care a lucrat la realizarea filmului.

În replică, Alin Panc, unul din realizatori, a declarat: „N-am reușit să facem nimic. Am făcut doar să ducem mai departe o filă de istorie și să aducem un binemeritat tribut Ardealului, pentru că ne-a creat ca oameni, ca intelectuali”. „Eu cred că e nevoie să aducem asemenea eroi în fața celor tineri. (...) În lumea de astăzi, oamenii nu mai au niciun Dumnezeu. Prin Avram Iancu, Dumnezeu există!”, a mai spus Alin Panc.

La rândul său, Romi Cărmăzan, un alt membru al echipei de producție, a vorbit despre presiunea „extraordinar de mare” la care au fost supuși cei ce au realizat prima docu-dramă istorică românească. „Am îmbinat partea artistică cu partea istorică, susținută de domnii profesori”, a spus el, pentru a fi completat imediat de Alin Panc. „Universitatea din Oradea a făcut, cu noi împreună, un film. Acesta e cel mai important lucru, în momentul acesta”.

Mai rezervat, actorul Horia Fedorca, cel care îl interpretează pe Avram Iancu, a zis că tot ce a făcut el a fost să joace un rol. „Dacă am învățat ceva de la personaj a fost determinarea. Când avem un obiectiv, să mergem înainte pentru a-l atinge”.

Evenimentul s-a încheiat cu un viu dialog, purtat de realizatorii filmului cu spectatorii. Studenții și nu numai ei, au pus întrebări despre: situația social-economică a românilor din Transilvania, la momentul revoluției pașoptiste, despre sursele istorice care au stat la baza realizării scenariului și despre locul personajului istoric ca model pentru generațiile de azi.

„S-a făcut o treabă extraordinară. Este fundamental ca, dincolo de toate evenimentele pe care le trăim, care încearcă să niveleze totul, să salvăm aceste modele, acești eroi ai neamului”, a apreciat, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei.