Mai mulți procurori din cadrul DNA Oradea au ajuns, ieri, la audieri, la Secția pentru anchetarea magistraților din Parchetul General, în urma înregistrării apărute în care se vorbește de „liniștirea" judecătorilor. Curtea de Apel Oradea se declară îngrijorată de conținutul înregistrărilor.

Procurorul-şef adjunct al Secției de anchetare a magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Adina Florea, a declarat că mai mulți procurori din DNA Oradea au fost chemați la audieri,  la Secția pentru anchetarea magistraților din Parchetul General, în urma înregistrării apărute în care se vorbește de „liniștirea" judecătorilor. Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis și un dosar penal având ca obiect conținutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunțului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză.
Procurorul DNA Oradea, Cristian Marius Ardelean, a declarat, ieri, după audierea la Secția de anchetă a magistraților referitor la înregistrarea în care se vorbește urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei” că a fost vorba de o discuție avută cu procurorii la o cafea, dar că nu știe dacă e autentică.
”Nu am analizat autenticitatea înregistrării, nu știu. Era o discuție la o cafea, că nu putem fuma în sediul instituției și atunci....da, era (discuția - n.r.) în sediul instituției (DNA Oradea -n.r.).", a declarat procurorul Cristian Marius Ardelean. Întrebat dacă este justificată temerea potrivit căreia la DNA Oradea s-au făcut abuzuri pentru a-i „cuminți” pe judecători, procurorul a răspuns negativ.  „Nu. Doamne ferește! În nimeni nu am vrut niciodată să introduc frica. Nu pot să-mi explic (cum a apărut această înregistrare - n.r.)... (cine a făcut înregistrarea -n.r.) se va stabili în cadrul unei anchete penale”, a declarat procurorul Cristian Marius Ardelean. Acesta nu a precizat însă dacă a deschis sau nu vreun dosar penal unui judecător dintre cei amintiți.
 

Factorul declanşator

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu știe dacă e autentică. În înregistrare se vorbește de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei". Avocatul susține că a primit înregistrarea anonim și dă numele celor care ar fi participat la ședința DNA Oradea, spunând că le recunoaște vocile personal. Astfel, el îi nominalizează pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian, de la DNA Oradea.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, referitor la înregistrarea de la DNA Oradea, că probabil vor fi luate măsuri, precizând că partea rea a apariției unor astfel de înregistrări este că „actul de justiție se abordează în acest fel, în mod absolut contrar legii". Conducerea DNA a anunțat, sâmbătă, că se delimitează de orice act al personalului care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților și a precizat că a solicitat note explicative DNA Oradea.
Florica Roman, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, a reacţionat la apariţia înregistrării susţinând că este „dovada deplină a modului în care, cel puţin la Oradea, procurorii DNA şi-au desfăşurat activitatea: abuziv, prin încălcarea grosolană şi arogantă a legii, într-un mod de-a dreptul stalinist”.
 

Reacţia Curţii de Apel Oradea

Potrivit unui comunicat al Curții de Apel Oradea transmis ieri, pentru realizarea unui act de justiție independent și credibil se impune ca relațiile dintre judecători și procurori să fie guvernate de buna credință.
„Curtea de Apel Oradea a luat act, cu îngrijorare, de conținutul înregistrărilor audio apărute în spațiul public în 4 ianuarie în care apar discuții atribuite procurorilor DNA din cadrul Serviciului Teritorial Oradea și care conțin afirmații referitoare la activitatea și probitatea profesională a unor judecători din raza acestei curți. Reamintim, în acest context, că pentru realizarea unui act de justiție independent și credibil se impune ca relațiile dintre judecători și procurori să fie guvernate de buna credință și să se desfășoare cu respectarea rolului și statutului profesional al fiecăruia și în limitele impuse de Codul deontologic. Curtea de Apel Oradea își exprimă convingerea că instituțiile abilitate vor întreprinde măsurile legale necesare pentru apărarea independenței și reputației judecătorilor, apărarea independenței justiției și a sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată în comunicat.