Orădenii nu mai au de ieri niciun motiv să nu se vaccineze. Dacă înregistrarea pe platformă și programarea au fost complicate, dacă la telefon au așteptat zeci de minute pentru a prinde un vaccin, de miercuri, 5 mai, se pot urca în mașină și pot merge la Era, unde se pot vaccina cu Pfizer, fără programare, doar cu buletinul. 

Centrul de vaccinare „drive-through” s-a deschis ieri dimineață, la ora 8.00, în parcarea de la Era Shopping Park, în fața Mobexpert, când mai multe mașini așteptau în coloană să le vină rândul. Programul centrului este zilnic, de luni până duminică, între orele 8.00 - 20.00 iar la el se pot vaccina și persoanele din județ sau aflate în trecere.

La ora 11.00, numărul mașinilor cu oameni veniți să se vaccineze ajunsese la 50, dar sistemul era blocat, platforma națională RENV fiind nefuncțională.

„Din păcate sistemul este blocat de 40 de minute. Toată lumea lucrează, facem tot ce putem. Partea bună este că lumea vine, câte 2-3 în fiecare mașină, ceea ce ne bucură foarte mult. Este greu de estimat câți vor veni pentru că lumea vine fără programare”, a spus Ioana Urdea, coordonatoarea centrului.

La fața locului au fost prezenți și prefectul Dumitru Țiplea și primarul Municipiului Oradea Florin Birta.

Dumitru Țiplea a spus, printre altele, că „dacă nu îți asumi nimic, nu se întâmplă nimic” așa că a decis, împreună cu medicii, să continue vaccinarea cu sistemul căzut. Oamenii au completat o declarație pe propria răspundere că nu s-au mai vaccinat iar adeverințele de vaccinare le vor primi prin e-mail sau vor putea reveni după ele.

„Persoanele care se prezintă la centrul de vaccinare trebuie să știe că procesul de vaccinare se desfășoară foarte rapid. Cei care se află la volanul mașinii nu sunt nevoiți să coboare nici măcar din autoturism, actul medical având loc imediat după completarea formularului de consimțământ și a chestionarului triaj vaccinare și după prezentarea actului de identitate, care este necesar pentru înregistrarea în sistemul național Rovaccinare. Îi îndemn pe orădeni să se vaccineze în număr cât mai mare, pentru că vaccinarea e singura cale de a scăpa de restricții, de a reporni economia și de a redeschide orașul”, a spus primarul Florin Birta.

După vaccin, persoana trebuie să rămână pentru 15 minute în zona post-vaccinare, pentru supraveghere medicală.

Cei care doresc, se pot prezenta la centrul „drive-through” și pentru efectuarea rapelului, cu condiția să se fi vaccinat înainte tot cu Pfizer și să fi trecut între 21-42 de zile de la administrarea primei doze de vaccin.

Din 10 mai va deveni funcțional un nou centru de vaccinare, cu 6 fluxuri, organizat în containere și va funcționa în Centrul Civic, în parcarea din fața Catedralei Ortodoxe.