După o boală lungă, grea, suferită cu demnitate, la numai  56 de ani, a încetat din viață Dr. Kriza Akos, primar pentru timp de 9 ani în Miskolc, al 4-lea oraș ca număr de locuitori din Ungaria.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a transmis printr-o postare online regretul pierderii „unui prieten”, mulțumind pentru colaborarea lor strânsă.

Dr. Kriza Ákos s-a născut la Oradea (1965), era absolvent al Liceului „Ady Endre” din Oradea (1983), apoi a Facultății de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș (1990).

La absolvirea facultății s-a mutat la Miskolc. În Ungaria a absolvit și o facultate cu profil economic. A lucrat la Spitalul Diósgyőr apoi ca medic generalist până în 1999 când a devenit manager de spital.

S-a alăturat Fidesz în 1997 și a candidat la funcția de primar în 2006, când a fost învins de primarul ce era atunci in funcție, Sándor Káli. După victoria partidului său la alegerile parlamentare din aprilie 2010, a fost ales primar.

Dr Akos Kriza a fost reales în funcția de primar în 2014, obținând 42,27% din voturi și învingându-l pe candidatul comun al opoziției, Albert Pásztor, un fost oficial de poliție. La 9 august 2019, Kriza a anunțat că nu va candida la alegeri din cauza bolii. Kriza Ákos avea o fiică, Anna și un fiu, Aaron.

Orădeanul rămâne o personalitate marcantă atât pe plan profesional, ca medic, manager medical, director, politician și primar al orașului Miskolc, între anii 2010 și 2019, cât și ca un om de un caracter desăvârșit, sprijin de nădejde al familiei, părinților, soț, tatăl a doi copii, și frate iubitor.

Să-i fie sufletul odihnit în pace!

Kovács Cezar