Clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată în albastru, duminică, 2 aprilie, în cadrul campaniei ,,Light it up blue”, în semn de solidaritate cu persoanele cu tulburări din spectrul autist, dar și pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni.

Sub genericul „Împreună pentru autism”, Asociația SOS Autism Bihor organizează o seară caritabilă vineri, 31 martie, începând cu ora 18.00, în sala de evenimente Solay.

„Așa cum v-am obișnuit de 8 ani încoace, în preajma zilei de 2 aprilie, Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului, organizăm evenimente caritabile, cu scopul strângerii de fonduri pentru Centrul de Zi pentru persoane adulte cu dizabilități”, anunță Simona Zlibuț, președinta Asociației SOS Autism Bihor.

Duminică, 2 aprilie, de la ora 20.00, clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată în albastru, în cadrul campaniei ,,Light it up blue”. Tot atunci, clădiri importante din întreaga lume și din orașele României vor fi iluminate în albastru, pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni.

„Vă așteptăm să fiți alături de noi vineri, 31 martie, de la ora 18.00, în sala de evenimente Solay, cu sprijinul doamnei Mariana Keseru, pentru a participa la o seară specială, cu un invitat special, Banto Dos Santos, originar din Brazilia. Artistul a lucrat cu copii cu autism în Brazilia și în Cluj. Este practicant de Capoeira, un stil de luptă camuflată în dans, cu origini în Brazilia. Banto Dos Santos a fost „adoptat” de țara noastră, unde și-a găsit jumătatea, alături de care are trei copiii, două fetițe superbe și un băiat minunat. Și-a format o trupă de entertaineri, cu care cântă și dansează, aducând energia braziliană și voia bună, marca ,,Santos”, la petreceri și evenimente”, mai spune Simona Zlibuț.

La seara caritabilă de vineri, 31 martie, vor fi prezenți și cei de la Academia Torja, cu momente de dans de sportiv, evenimentul continuând cu o licitație de obiecte sportive, artă, creații unice de bijuterii, confecționate de creatori de modă consacrați, obiecte de marochinărie. Programul va continua cu spectacolul oferit de invitatul special, iar încheierea se va face tot pe ritm de dans, cu trupa United Dance Show. Prezentatorul serii va fi Mihai Dacin.

„Banii strânși în urma licitației vor ajuta la susținerea activităților Centrului de Zi pentru persoane adulte cu dizabilități. Sperăm să ne fiți alături și la acest eveniment, în cadrul căruia veți servi masa, împreună cu un candy bar, șampanie, vin, apă, suc și cafea. Intrarea se va face pe baza de invitații, dress code casual”, a precizat președinta Asociației SOS Autism Bihor. Rezervări și informații la telefoanele 0742-529.453 și 0744-559.154.

Autismul este o tulburare complexă, care afectează comunicarea, relațiile sociale și comportamentul persoanei.

Asociaţia SOS Autism Bihor a fost înființată în luna martie a anului 2007, de către 14 părinți de copii şi adulți cu autism, care au dorit să schimbe în bine viaţa copiilor lor. Din anul 2016, asociaţia oferă servicii licențiate în Centrul de Zi pentru adulți cu dizabilități, terapie de recuperare, de grup sau individuală pentru tineri cu autism, kinetoterapie, terapie prin dans, prin artă, aromaterapie, în sediul de pe str. Pompiliu Miron nr. 5 Oradea, sediu pus la dispoziţie de municipalitate. Programul centrului este de luni până vineri, între orele 08 şi 16.00.

Autismul trebuie privit ca o neuro-diversitate umană, iar aceşti tineri au dreptul de a se dezvolta, a învăța și a se realiza potrivit cu talentele lor.