Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a anunţat că Primăria Oradea a deschis un proces împotriva Ministerului Finanţelor şi Ministerului Educaţiei, pentru decontarea sumelor destinate transportului elevilor. Valoarea restantă se ridică la 10,6 milioane lei.

„Este o situaţie care trenează deja de peste un an. Mai bine de zece ani era foarte clar finanţat prin coplată, adică 50% plăteau părinţii şi 50% suporta bugetul local. În 2019, a fost o decizie a guvernului de a suporta, de la bugetul de stat, integral, transportul elevilor, lucru care a degrevat în primă fază bugetul local. Timp de şase luni decontările au venit cu întârziere şi au venit pe o filieră greoaie, prin Inspectoratul Şcolar, ca şcolile să plătească operatorii de transport. Iar în noiembrie 2019, sumele prevăzute nu au mai venit defel. Până în vara lui 2020, am forţat operatorul de transport să se descurce cu fondurile, dar evident că era vorba, la nivel de an, de zece milioane de lei. Şi atunci a trebuit să intervenim, am suportat din costurile noastre, din bugetul local şi am acţionat în instanţă Ministerul de Finanţe şi Ministerul Educaţiei”, a declarat Eduard Florea.

Municipalitatea a acţionat în instanţă şi Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Bihor, împreună cu Ministerul Sănătăţii, pentru nedecontarea, din anul 2019, a unor cheltuieli de carantină.

„Avem o primă sentinţă favorabilă municipiului, urmează apelul sau recursul. Nu e o sumă mare, 130.000 de lei, dar e o chestie de principiu pentru că ambele suntem instituţii publice şi ar trebui să avem o relaţie corectă în privinţa decontărilor”, a precizat Eduard Florea.