Universitatea din Oradea nu a fost luată cu asalt în prima zi de înscrieri la facultate. Într-o oră și jumătate, la Facultatea de Medicină se înscriseseră 10 tineri ceea ce, conform universitarilor, este un lucru normal. Anul acesta Universitatea din Oradea are 6.147 de locuri, dintre care 1.615 bugetate la licență și 3.860 de locuri, din care 760 bugetate, la masterat.

 

Luând în considerare anii trecuți, cea mai mare concurență se așteaptă a fi la Facultatea de Medicină și Farmacie (FMF) a Universității din Oradea. Ieri, în jurul orei 11.30, erau deja 10 înscriși.

„Este un început normal. Sâmbătă, probabil, vor fi mai mulți, pentru că vin și cei din afara județului, fiind o simulare a examenului. Este bine că absolvenții de liceu se obișnuiesc cu examenul grilă și știu ce se așteaptă de la ei. Mai mult, fiecare va primi o notă și va ști cum stă cu materia, astfel încât să își poată acoperi golurile până la examen”, a spus, pentru Crișana, Luminița Șuta, secretara șefă la FMF Oradea.

Anul acesta, la FMF sunt disponibile 194 de locuri la buget dintr-o capacitate de școlarizare de 550 de locuri (356 de locuri cu taxă). Cele mai multe locuri sunt la domeniul Sănătate - 275 dintre care 225 la medicină și medicină dentară în limba română și 50 în limba engleză (niciunul bugetat). Pentru programele de studii, medicină și medicină dentară, absolvenții de liceu dau texte grilă, la alegere între biologie sau chimie organică, în timp ce cei de la medicină în limba engleză au un test eliminatoriu de limbă engleză (admis sau respins) urmat de un interviu, la alegere între biologie și chimie organică. La Farmacie sunt 20 de locuri bugetate și 40 cu taxă, concurenții urmând a da test grilă la alegere între biologie și chimie organică sau biologie și chimie anorganică. În afară de acestea, mai sunt disponibile 215 locuri pentru asistență medicală generală (13 locuri bugetate, 37 de locuri la taxă), balneofiziokinetoterapie (14 locuri bugetate, 36 de locuri la taxă), radiologie și imagistică (9 locuri bugetate, 21 cu taxă), tehnică dentară (13 locuri bugetate și 22 cu taxă) și nutriție și dietetică (5 locuri bugetate și 45 cu taxă). Pentru toate acestea concurenții au de dat un test grilă din biologie (cu mențiunea că, la înscriere, candidații vor opta pentru cele cinci domenii în ordinea preferințelor, urmând ca distribuirea pe specializări să se facă în funcție de notă).       

Pentru masterat, FMF Oradea organizează concurs de admitere doar în sesiune din septembrie 2017. Pentru anul acesta, Universitatea din Oradea are disponibile 6.147 de locuri, dintre care 1.615 bugetate pentru programele de licență și 3.860 de locuri, din care 760 bugetate, pentru masterat. Repartiția pe facultăți a acestora şi criteriile de admitere pot fi consultate pe site-ul Universității (uoradea.ro) la categoria „Admitere 2017”.