Preţurile din pieţe, mai mari decât în hipermarketuri
În acest an, Sărbătorile Pascale vor secătui buzunarele românilor!
Ca în fiecare an, Sărbătorile Pascale reprezintă un prilej bun pentru vânzători de a scoate mai mulţi bani pe produsele specifice. Mai ales că, cu doar câteva zile înaintea Paştelui, românii au început în forţă cumpărăturile pentru masa de Paşti.
În fapt, majorările de preţuri din preajma sărbătorilor au devenit un obicei foarte păgubos pentru cumpărătorii care ţin să respecte tradiţia. Aşa se face că ouăle nu se mai vând cu aproximativ 30 de bani, ci 40 de bani (cele "de casă", chiar 50 bani!), că un kilogram de cartofi nu mai costă 1 ori 1,2 lei, ci 1,5 sau chiar 2 lei, iar o legătură de ceapă - 1 leu sau 1,5 lei - două legături. Aceeaşi situaţie şi în cazul ridichilor, prospătură de sezon la care cu greu poate renunţa românul după o iarnă lungă. Cât priveşte kilogramul de roşii (evident - din import!), a săltat şi el de la 5 la 6 lei, fără ca gustul să fie pe măsura scumpirii, asemeni spanacului. Măcrişul, frunză de sezon, costă şi el 2 lei grămăjoara, tarhonul, frunza fără de care ciorba de miel nu e cea adevărată, costă 1 leu, iar pentru salata de castraveţi cu oţet îndulcit trebuie să plătim 5-6 lei/kg. Preţurile se formează, e drept, după ochi, prea puţini fiind comercianţii din pieţe care afişează la vedere costurile! În piaţa Cetate, în hala de carne, dacă ai norocul să dai peste o pulpă de miel, afli că aceasta se vinde cu 18-20 lei, carnea de porc a întrecut preţul celei din hipermarket, iar la viţel nu e prea mare înghesuiala, căci tare e scumpă! De altfel, comercianţii afirmă sus şi tare că se orientează după preţurile din hipermarketuri, "ca să meargă vânzarea şi să nu spună clientul că nu are calitate"! Şi pentru lapte şi produsele lactate, orădenii vor scoate mai mulţi bani din buzunare, litrul de lapte fiind vândut cu 3-4 lei, iar telemeaua de vacă cu 10 lei minimum. Cât despre cea de oaie, ea este chiar mai scumpă, 12-13 lei/kg.
***
Cert este că, pentru toate preţurile, fie ele mari sau mai mici, există clienţi, iar comercianţii din pieţe şi-au adaptat ofertele. Dar nu după buzunarul clientului! Unii dintre aceştia din urmă preferă să cumpere din hipermarketurile care au procedat nu la majorări, ci la reduceri de preţuri. Dovadă că la unul dintre ele, ieri, carnea de miel se vindea cu 16,6 lei kilogramul! Nemaivorbind despre invazia de iepuraşi şi ouă din ciocolată (al căror preţ începe per bucată de la 1,69 lei) ori specialităţile italieneşti de pască şi cozonaci tradiţionali. În pieţe? Ca în fiecare an, Paştele reprezintă un prilej bun pentru vânzători de a scoate mai mulţi bani pe produsele specifice. Şi dacă pentru bugetari, Paştele va aduce prime destul de generoase, pentru majoritatea salariaţilor societăţilor private (ca să nu mai vorbim despre pensionari!), sărbătoarea va reprezenta, totodată, o mare cheltuială. Efectele se vor simţi abia după sărbători...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.