Odată cu aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, România trebuie să respecte o directivă privind protecţia animalelor, care prevede că porcii şi ovinele pot fi sacrificate în gospodăria proprie, pentru consumul personal, numai dacă sunt anesteziate cu un dispozitiv special înainte de a fi înjunghiate. Acest lucru nu se va întâmpla însă prea curând aşa că, cel puţin anul acesta, românii îşi mai pot sacrifica animalele după metoda tradiţională.

Teoretic, anestezierea porcilor este acum obligatorie. În practică, guvernul abia a început să discute despre modul de aplicare a acestei norme. Odată cu apropierea primului lor "euro-Crăciun", oficialii români cred că normele europene nu se vor aplica, cel puţin anul acesta. Mesajul a fost auzit astfel că există semnale că Bruxelles-ul se va face că nu vede această încălcare a legii pe scară largă, în timpul sărbătorilor. În cadrul negocierilor de anul trecut de la Bruxelles, românii au întrebat dacă sacrificarea porcilor de Crăciun ar putea face excepţie de la regulă, ţinând cont de această practică la musulmani şi la evrei. Comisia a spus nu. Directiva oferă o excepţie numai pentru "ritualurile religioase", iar practicile româneşti sunt considerate tradiţionale, nu rituale. Există însă îndoieli legate de metoda cel mai adesea utilizată în abatoare, un şoc electric puternic. Folosirea de electrozi într-o curte acoperită cu zăpadă prezintă riscul ca toţi cei prezenţi să sufere şi ei un şoc. Cu sau fără îngăduinţa Uniunii Europene, românii vor rămâne anul acesta tot la metodele vechi de sacrificare a animalelor, din mai multe motive. Potrivit reprezentanţilor DSVSA Bihor, teoretic, fiecare medic veterinar ar trebui să îşi achiziţioneze un asomator, aparat electric care anesteziază animalul. Practic, însă, echipamentul nu este la îndemâna oricui, preţul acestuia ridicându-se la câteva mii de euro. Mai mult, cetăţeanul ar fi nevoit, dacă ar apela la o asemenea metodă, să achite un tarif destul de ridicat, lucru care iarăşi nu este la îndemâna oricui.

Cum niciun medic veterinar din judeţul Bihor nu deţine un asomator, singura variantă pe care o au bihorenii pentru a-şi sacrifica porcii din bătătură este tot cea tradiţională. Astfel, cetăţenii pot şi anul acesta să îşi păstreze obiceiurile, cu atât mai mult cu cât, deocamdată, nu sunt prevăzute niciun fel de sancţiuni pentru cei care îşi înjunghie porcul în propria curte, fără o anestezie prealabilă.