Preparate tradiţionale la Festivalul 'Rustic şi gustos'
În organizarea Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi a Primăriei Bulz, duminică, 13 decembrie, la Pensiunea "Valea Izvorului", din Remeţi, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului "Rustic şi Gustos". Scopul acestui eveniment l-a constituit promovarea turismului rural, în care arhaicul şi tradiţionalul, îmbinate cu cerinţele moderne, să transforme turismul din această zonă într-un adevărat brand.
Sufletul acestei acţiuni au fost Maria Tătar, preşedinta ANTREC Bihor, şi Augustin Sărăcuţ, primarul comunei Bulz. Este pentru prima dată când operatorii de turism din zonă au fost cooptaţi în acest proiect de promovare a unui turism la standarde europene. Despre istoricul Văii Iadului a vorbit omul de cultură Octavian Blaga, băştinaş al locului, care, alături de scriitorul şi jurnalistul Miron Blaga, tatăl său, este autorul unei valoroase monografii a zonei. În scurta sa prezentare, a făcut referire la vechimea zonei (600 de ani de la prima atestare documentară), la denumirea înfricoşătoare de Valea Iadului, primită ca urmare a prăpădului şi inundaţiilor anuale, cu toate urmările nefaste pentru natură şi om produse de torenţii şi şuvoaiele căzute de pe versanţii ce stăjuiesc această vale. În zilele noastre, intervenţia omului a îmblânzit natura dezlănţuită, transformând Valea Iadului într-o Vale a Raiului, unică prin frumuseţile naturii şi a oamenilor. Prezentarea în power-point a zonei, realizată cu măiestrie şi profesionalism de dr. Vasile Todincă, de la Muzeul Ţării Crişurilor, a constituit încă un argument şi o invitaţie pentru turişti. A urmat apoi cel mai gustat moment al festivalului, expoziţia de artă culinară, cu produse realizate de pensiunile prezente la eveniment. Prezentarea, dar mai ales gustul băuturilor şi al preparatelor tradiţionale şi ecologice au fost foarte apreciate de cei prezenţi. La loc de cinste s-au situat preparatele din păstrăvi, ciuperci, fructe de pădure, dar n-au lipsit nici cele din porc şi lactatele de oaie. Un moment inedit l-a constituit sacrificarea, după metode arhaice, a porcului şi pregătirea tradiţională a preparatelor din porc în preajma Crăciunului. Parada costumelor populare şi concertul de colinde au creat o atmosferă de sărbători, amplificată de ninsoarea care a îmbrăcat în mantie albă mirifica Vale a Raiului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.