Instituția Prefectului - Județul Bihor a demarat pregătirile pentru organizarea alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie. Prefectul Dumitru Țiplea a emis ordinul pentru stabilirea circumscripțiilor electorale la nivelul județului Bihor.

Instituția Prefectului a emis marţi, 12 martie, o circulară în atenția primarilor bihoreni privind obligațiile care le revin acestora în organizarea scrutinelor electorale din 9 iunie. „Documentul informează asupra prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024. Conform ordonanței, perioada electorală începe la data de 12 martie şi se încheie la 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României. La alegerile din data de 9 iunie, votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 22.00”, precizează Cancelaria prefectului.

Printre obligațiile primarilor se numără: asigurarea fondurilor pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru tipărirea listelor electorale permanente, confecționarea panourilor de afișaj electoral, dotarea biroului de circumscripție cu suportul logistic necesar, precum și dotarea birourilor secțiilor de votare cu cinci urne fixe, o urnă mobilă, cabine de vot suficiente, în funcție de numărul de alegători înscriși în listele electorale sau alte dotări pentru buna desfășurare a alegerilor din 9 iunie 2024.

Totodată, a fost emis ordinul prefectului Dumitru Țiplea privind numerotarea circumscripţiilor electorale din județul Bihor pentru alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Ordinul vizează stabilirea celor 101 circumscripții electorale, precum și obligația primarilor de a informa alegătorii cu privire la numărul circumscripției, delimitarea și numerotarea secțiilor de votare.

„Dintre toate procesele electorale, alegerile locale sunt cele mai complexe din punct de vedere al organizării. În acest an, efortul nostru va fi considerabil, cu atât mai mult cu cât alegerile locale se suprapun cu cele europarlamentare. Vom depune toate diligențele în coordonarea tuturor instituțiilor implicate, inclusiv a celor 101 primării din teritoriu, pentru ca alegerile din 9 iunie să se desfășoare în bună regulă”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.