Prefectura Bihor şi Primăria Oradea intervin, din nou, în problema reautorizării fermei Nutripork din cartierul Ioşia. De această dată, cele două instituţii anunţă că pun la dispoziţie săli pentru organizarea dezbaterii publice, intervenţia lor venind în urma numeroaselor reacţii negative venite din partea orădenilor, nemulţumiţi că dezbaterea ar urma să aibă loc la Restaurantul Ciuperca.

 

Aât Instituţia Prefectului judeţului Bihor cât şi Primăria Oradea au transmis ieri comunicate de presă în care îşi anunţă disponibilitatea de a oferi un spaţiu mai accesibil pentru organizarea dezbaterii publice necesare în procesul de eliberare a autorizaţiei de mediu. Prefectul Ioan Mihaiu a precizat că sprijină toate părţile implicate în procesul de autorizare pentru soluționarea corectă şi transparentă a acestei situații, motiv pentru care propune ca dezbaterea să aibă loc în sala mare a instituţiei.

„În urma nemulțumirilor exprimate de cetățenii Municipiului Oradea cu privire la locația care va găzdui dezbaterea publică de eliberare a autorizației de mediu pentru SC Nutripork SRL, în baza principiului legalității, imparțialității și obiectivității pe care își întemeiază activitatea prefectul, precum și în calitate de garant al legalității, prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, se angajează să pună la dispoziția lucrărilor de dezbatere, Sala mare a Prefecturii, asigurând un cadru neutru și imparțial pentru buna și normala desfășurare a dezbaterii”, a anunţat Prefectura Bihor. În comunicat se precizează că sala are o capacitate de 100 locuri, însă, în cazul în care organizatorii consideră că nu e suficientă pentru a găzdui o dezbatere la care participarea este masivă, Prefectura se oferă să intermedieze alegerea unui alt spaţiu „cu o capacitate satisfăcatoare, dar la fel de accesibilă din punct de vedere al amplasamentului”.

 

Avertisment către APM

Pe de altă parte, prefectul a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Bihor „ca în situația în care va da curs propunerii noastre să asigure informarea și participarea publicului la procedura de dezbatere, identificând atât publicul afectat ori posibil a fi afectat, precum și publicul care are un interes în procesul decizional, inclusiv a organizațiilor neguvernamentale relevante”. De asemenea, Mihaiu a cerut APM Bihor să își angajeze responsabilitatea conducerii dezbaterii, „să consemneze și să ia act de propunerile justificate venite din partea publicului și a autorităților participante, cu respectarea tuturor prevederilor H.G. Nr. 1076 din  8 iulie 2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe”.

 

Primăria propune Sala Sporturilor

Tot ieri, printr-un comunicat de presă, Primăria Oradea şi-a anunţat disponibilitatea de a oferi gratuit o sală pentru dezbaterea privind reautorizarea Nutripork. Mai exact, municipalitatea propune să fie folosită fie sala mare a Primăriei, fie Sala Sporturilor.

„Având în vedere că locul ales pentru dezbaterea publică din 28 noiembrie 2017, ora 16.00, privind solicitarea de emitere a autorizației de mediu a SC Nutripork SRL - Ferma din Ioșia, este Restaurantul Ciuperca și ținând cont de exprimarea a numeroase puncte de vedere care descriu această locație ca fiind una greu accesibilă, Primăria Oradea își arată disponibilitatea de a găzdui gratuit această dezbatere publică, la aceeași dată și aceeași oră, fie în Sala Mare a Primăriei, fie în Sala Sporturilor Antonio Alexe de pe Calea Alexandru Cazaban”, se menţionează în comunicatul Primăriei Oradea. Municialitatea precizează că această propunere a fost înaintată, în cursul zilei de ieri, Agenției pentru Protecția Mediului Bihor printr-o adresă.