De Ziua Siguranței pe Internet, poliţiştii bihoreni aduc în atenţia cetăţenilor o serie de recomandări privind riscurile și vulnerabilitățile dispozitivelor mobile, precum și recomandări despre cum fiecare poate să-și securizeze activitatea online.

 

Începând din 2003, în fiecare an, în luna februarie, la nivelul Uniunii Europene, este sărbătorită Ziua Siguranței pe Internet în peste 100 de țări din întreaga lume. Principalele categorii de riscuri la care se pot expune tinerii în mediul online sunt: infectarea sistemelor cu programe de tip malware, furtul de identitate, cyberbullying și pornografia infantilă.

În acest context, poliţiştii bihoreni aduc în atenţia cetăţenilor o serie de recomandări privind riscurile și vulnerabilitățile dispozitivelor mobile, precum și recomandări despre cum poți să-ți securizezi activitatea online.

Totodată, în cadrul Centrului Comercial „Oradea Plaza” (în proximitatea Pieţei „Cetate” din Oradea), poate fi admirată o expoziție de afișe cu mesaj preventiv „Fața nevăzută a Internetului”, realizată de elevi în cadrul manifestărilor organizate de polițiștii bihoreni sub genericul „Luna Cybersecurity”. Lucrările originale ale elevilor Liceului de Arte Oradea evidențiază informațiile dobândite de aceștia în cadrul întâlnirilor interactive pe care le-au avut cu poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor. Mesajele transmise de elevi reliefează principalele pericole pe care tinerii le pot întâlni în spațiul virtual.

 

Recomandări pentru părinţi și copii

Atunci când părinții le oferă copiilor posibilitatea de a naviga pe internet, ar trebui să țină cont de mai multe aspecte. Să comunice deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Copiii trebuie să ştie că pot discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală. Este important ca părinții să fie atenţi la „prieteniile” online pe care copiii le întreţin și să cunoască programele şi aplicaţiile folosite. Se recomandă și instalarea unor aplicații antivirus actualizate şi a unor programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri.

Copiii trebuie să se ferească să ofere persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre ei sau familiile lor (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, este indicată anunţarea părinţilor.

Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care copiii îi cunosc în realitate. Se recomandă refuzul unor întâlniri directe cu persoane cunoscute pe net și refuzul de a folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva, cunoscut on-line.

„Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor. Fii atent la utilizarea reţelelor de socializare. Utilizează opţiunile de confidenţialitate pentru a alege cine îţi poate vedea postările! Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată. Nu instala pe dispozitivul tău programe sau aplicaţii fără a-ţi consulta părinţii. Ele pot conţine malware (viruşi informatici) şi produce pagube irecuperabile. În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje. Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici! Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi”, se mai afirmă în comunicatul polițiștilor.