În primăvara anului 2016, poetul Gheorghe Vidican a câştigat primul său premiu internaţional pentru poezie, Don Luigi di Liegro, Italia 2016, la categoria „volume de poezii”, cu volumul de antologie 3D. Iată că în luna decembrie, acelaşi volum îi aduce o nouă nominalizare internaţională, pentru acelaşi volum, în cadrul „Morlupo- Oraşul Poeziei 2016”.

Premiul mai sus amintit, este atribuit în cadrul a două categorii: Secţiunea A - pentru traducerea unei cărţi de poezie a unui autor străin, editată în limba italiană între 2015-2016 şi Secţiunea B pentru o carte de poezie a unui autor italian publicat între 2015-2016.

Juriul compus din Paola Del Zoppo, Viviana Scarinci şi Riccardo Duranti (Preşedinte) au desemnat ca şi finalişti pe următorii:

Secţiunea A, Philip Schultz „Erranti senza ali”, îngrijită de Paola Splendore, Donzelli Poesia; AA.VV. „La tesa fune rossa dell’amore”, îngrijită de Loredana Magazzeni et al., La vita felice; Eleanor Wilner „Tutto ricomincia”, îngrijită de Fiorenza Mormile, Gattomerlino; Gheorghe Vidican „3D – poesie 2003-2013”, îngrijită de Annamaria Ferramosca, CFR; Leyla Patricia Quintana Marxelly „Questo amore, più forte del tuo silenzio”, îngrijită de Silvia Favaretto, Gilgamesh Edizioni.

Secţiunea B: Azzurra D’Agostino „Quando piove ho visto le rane”, Valigie rosse;  Italo Testa „Tutto accadde ovunque”, Aragno; Ilaria Seclì „La sposa nera”, Joker; Annamaria Ferramosca „Trittici”, ComPress; Rosa Gallitelli „Selva creatura leggera”, Passigli.

Volumul de antologie 3D al poetului Gheorghe Vidican, tradus în limba italiană s-a bucurat de un real succes, atât la publicul din Roma, care a epuizat volumele în timpul lansării, cât şi la criticii de specialitate. Astfel, în 30 aprilie, Gheorghe Vidican câştiga premiul internaţional pentru poezie Don Luigi di Liegro, Italia 2016, la categoria „volume de poezii”.

„Volumul 3D, primul volum al acestui autor tradus în Italia, este printre cele mai bune din România(...) Volumul de poezie 3D atrage și pornește de la un repertoriu de mare tradiție literară, în care contexte și imagini de istorie și natură, așezate în pagină ca pe un ecran tridimensional, dau naștere la semnificații secunde și foarte surprinzătoare” spunea, la vremea respectivă preşedintele juriului, Manuel Cohen.

Dacă volumul va câştiga şi cel de-al doilea premiu internaţional, vom afla în cadrul ceremoniei de premiere care va avea loc la Morlupo, în 17 decembrie 2016, la orele 17.00, la Palatul Borghese.