Primele bucăţi din viitorul Pod al Centenarului au ajuns la Oradea, constructorul anunţând că structura metalică va fi montată în întregime până cel târziu în data de 1 noiembrie, după care va urma asfaltarea. Municipalitatea promite că podul va fi inaugurat în data de 1 decembrie.

Situaţia lucrărilor la Podul Centenarului a fost prezentată ieri de viceprimarul Florin Birta, într-o conferinţa de presă a fost susţinută în teren, la capătul dinspre strada Plevnei a viitorului pod, cu ocazia sosirii primelor tronsoane ale structurii metalice.

„Ieri (luni-n.r.) a ajuns la primul transport din podul care va fi montat începând de mâine (azi-n.r.), urmând ca în cursul săptămânilor următoare să vină și celelalte transporturi. Podul urmează să fie finalizat, montat ca schelat metalic până la data de 1 noiembrie - dată la care va fi finalizată complet partea de structură metalică, urmând apoi asfaltarea efectivă a podului, a trotuarelor”, a precizat viceprimarul Florin Birta, după discuţiile avute cu reprezentanţii firmei care realizează lucrările. În aceste zile, au fost finalizate accesele spre pod, atât pe un mal cât și pe celălalt, au fost realizate cele două sensuri giratorii și au fost asfaltate căile de rulare, urmând ca în momentul în care se va turna stratul de uzură final pe pod, să fie finalizate și arterele de circulație din zonă. Din partea constructorului, inginerul Vlad Moldovan a menționat că, până vineri, 14 septembrie, va fi montat integral tronsonul II al viitorului pod, săptămâna viitoare tronsonul III, care se află chiar peste deschiderea unde acum curge Crișul. După montarea tronsoanelor mediane, vor fi montate tronsoanele laterale, care vor face legătura cu malurile Crişului. „Ele vor finaliza montajul căii de rulare practic. Se vor face elemente de reglare și se verifică geometria podului înainte de montarea cablurilor și turnarea căii din luna noiembrie”, a precizat Vlad Moldovan.

Valoarea totală a obiectivului de investiție „Construire pod peste Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede” este de 12.648.758, 56 lei, cu TVA inclus. Lungimea totală a podului va fi de 79,61 metri, iar lățimea de 18 metri. În privinţa străzii Plevnei, viceprimarul Oradiei a menţionat că decizia privind demolarea unui rând de case va fi luată în funcţie de traficul care se va dezvolta în zonă, el estimând că orădenii se vor obişnui cu noul traseu într-un interval de şase luni - un an. Birta a mai precizat că studiile de trafic efectuate recomandă lărgirea străzii Plevnei la două benzi de circulaţie. Reamintim că, deocamdată, procedura de expropriere a fost amânată pentru anul viitor.

Pe de altă parte, în unul din cele două sensuri giratorii amenajate la capătul dinspre strada Plevnei a Podului Centenarului, va fi amplasat grupul statuar „Hora Centenarului”.