Un grup de persoane de etnie romă care își făcuse adăpost improvizat într-un parc pentru copii din Oradea a fost ridicat la scurt timp de Poliția Locală, iar perimetrul a fost salubrizat.

Zilele trecute, câțiva locatari din blocul de tip rezidențial de pe strada Lăpușului 17 din Oradea ne-au sesizat faptul că, în micul parc, situat chiar lângă imobilul în care locuiesc, s-a stabilit o familie de romi, copii și adulți, care fac o mizerie de nedescris. Noaptea, aceștia făceau un tărăboi până spre dimineață, încât cei care au apartamentele înspre parc nu puteau închide un ochi toată noaptea. Ziua, aceștia cerșeau pe unde apucau, iar seara, se strângeau, la culcare, în parcul pentru copii de lângă bloc.

Ca urmare a celor semnalate de locatarii din zonă, joi, 11 iulie, am trimis o sesizare pe adresa de e-mail a Poliției Locale, iar răspunsul a sosit ieri. Potrivit celor transmise, grupul de persoane fără adăpost a fost îndepărtat din zona respectivă și îndrumat spre Adăpostul de noapte de pe strada Gutenberg (Oradea, str. Johann Gutenberg nr. 8).

„În urma sesizării dvs., am demarat o acțiune de înlăturare a persoanelor care și-au făcut adăpostul improvizat în parc. A fost identificat un grup de persoane fără adăpost, care au fost îndepărtate din zonă și îndrumate spre Adăpostul de noapte de pe strada Gutenberg, dar nu înainte de a salubriza perimetrul în care se adăposteau. Aspectele sesizate de dvs. rămân și pe viitor în atenția polițiștilor locali!”, se menționează în răspunsul primit de la Poliția Locală.

Adăpostul de noapte

Adăpostul de noapte de pe strada Gutenberg este un așezământ de protecție socială și socializare, destinat persoanelor majore din municipiul Oradea, din casele de copii aflate pe teritoriul județului Bihor și a altor persoane lipsite temporar de adăpost.

Anul trecut, de serviciile oferite în cadrul Adăpostului de noapte au beneficiat 196 de persoane, serviciul fiind acreditat pentru o capacitate mai mare. Astfel, dacă până anul trecut acesta avea o capacitate de 47 de locuri, din anul 2018, capacitatea a crescut la 71 de locuri, dispuse astfel: șase dormitoare: trei pentru femei și trei pentru bărbați; două grupuri sanitare, unul pentru femei și unul pentru bărbați; o spălătorie dotată cu mașină de spălat; un spațiu de socializare; nouă containere pentru cazare persoane, cu grupurile sanitare aferente. În anul 2018, cu sprijinul Primăriei Oradea, clădirea a fost reabilitată în totalitate şi dotată cu dulapuri metalice pentru beneficiari şi obiecte de mobilier pentru uz intens, antivandalism.

În noiembrie anul trecut, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) a deschis Centrul comunitar Gutenberg, în cadrul căruia persoanele fără adăpost primesc consiliere psihologică, suport în găsirea unui loc de muncă şi sprijin pentru obţinerea actelor de identitate şi stare civilă. De asemenea, acestea, pot participa la activităţi educative şi se pot uita la filme şi documentare.

Centrul comunitar a fost deschis pe strada Gutenberg nr. 8, în acelaşi imobil în care funcţionează şi Adăpostul de noapte al DASO.

Autoritățile le transmit celor care cunosc persoane fără adăpost să le semnaleze situația la numărul de telefon al Dispeceratului Poliţiei Locale 0259-969 sau la numărul de telefon non-stop 0359/466.666 al Adăpostului de noapte.