Câteva familii din Bechet, județul Dolj, vin, în fiecare vară, în Piața Ioșia, pentru a vinde pepeni. Chiar dacă dorm afară, sub cerul liber, sau în mașinile cu care au venit, oamenii nu se plâng, deoarece orașul de pe Crișul Repede reprezintă pentru ei o piaţă de desfacere mai bună decât cea din sud, unde cererea este mult mai scăzută.

 

De câteva zile, în Piața Ioșia și-au făcut apariția pepenarii. Cei mai mulți dintre aceștia sunt originari din Bechet, județul Dolj, care de ani de zile preferă Oradea pentru a-și vinde marfa.

„Vineri, 23 iunie, am ajuns la Oradea. Am venit din județul Dolj, pentru a vinde lubeniță, pentru că la noi, în Bechet, sunt destule, și nu se rentează să le comercializăm”, ne-a declarat Magdalena. Prețul la care vinde kilogramul de pepene verde este 2,5 lei, iar pepenele galben, 5 lei kilogramul.

„Dormim aici, în piață. Mai stăm în duba cu care am venit, iar duș facem la Ștrandul Ioșia, din apropiere. Deocamdată, vânzarea merge slab, pentru că lumea nu prea știe de noi”, a mai spus comercianta.

Ioan Șumălan este foarte de mulțumit de marfa femeii: „De 8-9 ani, cumpăr lubeniță de la doamna Magdalena. Am fost foarte mulțumit încă de la început de ceea ce am găsit aici, iar de atunci nu am mai probat pepenele niciodată”, ne-a mărturisit orădeanul.

Tot din Bechet este și Sanda Stângaciu. A venit cu băiatul, nora și nepoții, pentru a vinde pepeni în Piața din Ioșia.

„La noi, în zonă, toată lumea se ocupă cu cultivarea pepenilor, de aceea nu este o afacere rentabilă. Acasă, avem trei hectare de pepeni. Dacă ar fi rentabil, nu am venit aici să dormim pe ciment”, ne-a mărturisit femeia.

Tot din Bechet este și Doina, care vinde de 12 ani delicioasele fructe în Piața Ioșia.

„Ne ocupăm de mici copii de cultivarea acestor fructe. Acasă, avem 4 hectare de pepene atât verde, cât și galben. Luni, 26 iunie, am venit la Oradea, cu soțul și băiatul meu, și vom rămâne aici timp de două luni. Deodamdată, vânzarea merge slab, pentru că suntem abia la început”, ne-a declarat femeia.

Până în septembrie, cât rămân la Oradea, viața pepenarilor nu este ușoară. Ei sunt nevoiţi să îşi petreacă nopţile în piaţă, să doarmă pe jos, sub cerul liber sau, în cel mai fericit caz, în maşinile pe care le au la dispoziţie. Baie fac la Ștrandul din Ioșia, care este în apropiere.