Miercuri, 29 martie, la Oradea, a fost lansată o aplicație integrată pentru gestionarea deșeurilor din județul Bihor, printr-un proiect al Consiliului Județean Bihor cu fonduri europene.

Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al ADI Ecolect, a anunțat într-o conferință de presă, lansarea aplicației „Bihor Curat - WasteBook”, care poate fi descărcată gratuit pe telefoanele smart cu sistem de operare Android, accesând link-ul următor: https://bit.ly/BihorCuratAndroid.

Platforma digitală va pune la dispoziția bihorenilor un ghid corect pentru sortarea deșeurilor, calendarul de colectare din zona utilizatorului și informații despre centrele și punctele de colectare (orare, prețuri, modul de predare, ce deșeuri sunt acceptate). De asemenea, aplicația le va oferi cetățenilor posibilitatea de a raporta deșeurile abandonate în locurile publice, de a solicita transport individual de deșeuri de la operatorul din zonă și de a depune sesizări sau reclamații privind serviciul de salubritate.

„Odată cu punerea în funcțiune a acestei aplicații, sperăm ca lucrurile să se îmbunătățească în ceea ce privește această problemă a colectării corespunzătoare a deșeurilor în județul nostru. Aplicația este achiziționată în cadrul primului proiect cu fonduri europene pe care Ecolect l-a câștigat”, a spus Mircea Mălan, la conferința de presă.

În zilele următoare, aplicația  va fi disponibilă și în magazinul de aplicații iOS. Platforma poate fi accesată atât pe PC, cât și pe dispozitivele mobile (telefoane smart și tablete).

Platforma este disponibilă în română, maghiară și engleză, iar timp de trei luni, este în testare.

„Termenul final al contractului este 24 iunie 2023, însă, până atunci, vrem să oferim posibilitatea bihorenilor să folosească acest instrument pentru a verifica modul în care funcționează. În funcție de observațiile și sugestiile de îmbunătățire a aplicației, vrem ca, la final, în momentul recepției, să avem un produs de foarte bună calitate”, a mai spus președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

Potrivit lui Mircea Mălan, promovarea platformei digitale în rândul bihorenilor se va face cu ajutorul copiilor, care vor trebui să convingă trei adulți să-și descarce aplicația.

„Ne gândim ca, în cadrul Lunii curățeniei (n.r. - luna mai), în competiția Eco-Provocarea, care se va adresa, așa cum se întâmplă în fiecare an, copiilor din Bihor, aceștia să fie încurajați să convingă cel puțin trei adulți să descarce această aplicație, tocmai pentru a oferi posibilitatea să se vorbească despre deșeuri”, a subliniat vicepreședintele CJ Bihor.

Aplicația, dezvoltată de compania Eco Soluții SRL, a costat 214.914 lei, cu TVA, și face parte dintr-un proiect cu fonduri europene finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă. În cadrul acestuia au mai fost cuprinse alte două acțiuni: cursuri de formare a 105 angajați ai primăriilor din județul Bihor (deja realizat) și promovarea proiectului. Valoarea totală a proiectului „Aplicație integrată privind managementul deșeurilor în județul Bihor” este de 407.261,50 lei, inclusiv TVA, din care contribuția Uniunii Europene din FSE este de 339.248,84 lei și contribuția din bugetul național - 59.867,43 lei. Valoarea cofinanțării eligibile a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group este de 8.145,23 lei.