Peste 6.000 de persoane au fost legitimate și 138 de societăți comerciale și mijloace de transport verificate sâmbătă, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus, în județul Bihor.

 

Poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor, sub autoritatea Instituţiei Prefectului - Judeţul Bihor, au continuat sâmbătă, 16 octombrie, acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor și în scopul informării operatorilor economici și cetățenilor cu privire la noile modificări legislative referitoare la introducerea Certificatului verde Covid.

În cadrul acțiunilor, echipele mixte au legitimat 6.081 de persoane și au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 81 de societăți comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri, zone de agrement, gări și autogări.

De asemenea, în cadrul acțiunilor punctuale, au fost verificate 57 de mijloace de transport, din care 31 de mijloace de transport public în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 100 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 6.500 de lei: 58 de sancțiuni, în valoare totală de 2.500 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție (5 cu amendă şi 53 cu avertisment); 38 de sancțiuni, în valoare totală de 2.000 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație (3 cu amendă şi 35 cu avertisment); patru sancțiuni, cu amenzi în valoare totală de 2.000 de lei, aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina și izolarea.

În cadrul misiunilor desfăşurate sâmbătă, 16 octombrie, pentru prevenirea răspândirii Covid-19 în județul Bihor, au fost angrenați 119 polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, 20 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, un pompier militar din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al judeţului Bihor, trei cadre ale Poliției Locale Oradea, un inspector al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, un comisar al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, un inspector al Direcției de Sănătate Publică, precum și un inspector al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Nu uitați că pentru a participa la anumite activități, persoanele fizice sunt obligate să facă dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind Covid-19. Le reamintim cetățenilor că noile reglementări instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, în localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6 cazuri la 1.000 de locuitori. Purtarea măștii este obligatorie în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, precum și în spații publice deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spațiile comerciale, stații pentru transportul în comun”, se afirmă într-un comunicat al IPJ Bihor.

Acțiunile de verificare pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19 continuă zilnic, la nivelul județului Bihor. Scopul acestora nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a identifica și preveni acele activități sau comportamente care ar conduce la răspândirea Covid-19.

„Recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte măsurile de protecție individuală, să poarte masca de protecție în spațiile în care este obligatorie, să păstreze distanțarea fizică, să respecte interdicțiile privind deplasarea sau libera circulație și să nu se expună la riscuri”, se mai afirmă în comunicat.