Ninsorile abundente din aceste zile au scos utilajele de deszăpezire pe drumurile din judeţ, dar şi pe străzile din Oradea. Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, ieri, în jurul amiezii, că nu sunt drumuri închise sau nepracticabile în judeţ. În Oradea, RER a intervenit încă de marţi după-amiază, acţionând cu 24 de utilaje de deszăpezire.

 

„În urma ninsorilor din noaptea de 8/9 ianuarie 2019, companiile responabile cu deszăpezirea pe cele cinci zone ale județului Bihor au acționat cu toate utilajele companiilor respective”, menţiona CJ Bihor într-un comunicat de presă. Potrivit administraţiei judeţene, utilajele au interveni pe parcursul zilei de ieri în special în zonele în care au fost probleme deosebite cauzate de căderile masive de zăpadă. „Se acţionează în continuare pe raza localităţilor Șimian și Telechiu, unde au fost cele mai mari probleme. De asemenea, cursele regulate de autobuze care fac legăturile între localităţile judeţului au pornit la timp, dar s-au înregistrat mici întârzieri din cauza condiţiilor meteo”, a mai precizat CJ Bihor, adăugând că nu exista niciun drum judeţean închis sau nepracticabil.

În ceea ce priveşte municipiul Oradea, echipajele RER au început operațiunea de deszăpezire marţi, 8 ianuarie, de la ora 16.20, intervenind cu 24 de utilaje dotate cu plug și sărăriță. Potrivit Primăriei Oradea, utilajele au intervenit pe străzile din urgența I (intrările și ieșirile din oraș, arterele principale, căile mijloacelor de transport în comun) și II (căile de legătură dintre cartiere), după care, din cauza ninsorii continue, au fost nevoite să revină pe străzile din urgența I cu activitatea de împrăștiere material antiderapant. Ulterior, de la ora 2.00, din cauza ninsorii abundente, s-a întrerupt activitatea de împrăștiere a materialului antiderapant și s-a început activitatea de pluguit zăpada pe străzile din urgența I. „Activitatea de pluguit a fost reluată de încă două ori succesiv pe aceste străzi până la ora 5.00 dimineața. După ora 5.00 s-a reluat activitatea de împrăștiat antiderapant pe străzile din urgența I, urmate de străzile din urgența II”, precizează municipalitatea. În cursul zilei de ieri, utilajele RER au început să acționeze și pe străzile din urgența III (toate străzile asfaltate din oraş) și IV (toate străzile neasfaltate din municipiu). „În toată această perioadă de intervenție s-au împrăștiat 1.100 tone de material antiderapant solid, iar pentru zona centrală s-au folosit 6.000 litri de clorură de calciu și 1.000 kg de clorură de magneziu fulgi. La această intervenție au participat 50 de șoferi și 126 de muncitori pentru curățat manual zăpada”, precizează Primăria Oradea. După-amiază, utilajele de deszăpezire au continuat intervenţiile pe urgențele III și IV, lucrându-se şi la deszăpezirea trotuarelor și a stațiilor de transport în comun. 

 

Obligaţii pentru cetăţeni

 

Municipalitatea orădeană le reaminteşte cetăţenilor că au obligaţia să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele aferente imobilelor care fac parte din asociaţie şi să asigure meținerea condițiilor de circulație în siguranță a pietonilor prin îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuare din dreptul imobilelor în care locuiesc sau spațiilor deținute cu orice titlu, spații în care îşi desfăşoară activitatea sau pe care le folosesc în alte scopuri. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amenzi de la 500 la 2.500 lei.