Calea Sfintei Cruci, adică drumul străbătut de Mântuitorul nostru Isus Cristos de la Pilat până în vârful muntelui Golgota, unde a fost răstignit, a deşteptat în toate timpurile un mare interes în inimile credincioşilor.

Zeci de credincioşi greco-catolici și romano-catolici, din Oradea, s-au reunit, miercuri seară, pentru al treilea an consecutiv, în parcul Olosig, pentru a reface, împreună, drumul parcurs de Isus Cristos pe Muntele Golgotei. Momentul, denumit simbolic „Drumul Crucii”, a fost pus în scenă de către grupul de tineri „Allegria – Tineretul Franciscan” al Sanctuarului Eparhial „Maica Domnului” din Oradea. În fruntea procesiunii s-a aflat tânărul Darius Șomolan, care a purtat, în mod simbolic, pe umeri, o cruce, reiterând întreaga scenă a martiriului lui Isus, iar în rolul Mariei a fost Delia Milian. Calea Crucii a cuprins 14 staţiuni, urmărind momentele trăite de Mântuitor după condamnare, începând cu urcarea Golgotei, căderea sub greutatea crucii şi biciurea, şi continuând cu momentele în care a fost ajutat de Simeon să ducă crucea şi cel în care, în ciuda propriei suferinţe, Cristos a mângâiat femeile care plângeau. Ajuns pe Golgota, Isus a fost dezbrăcat şi răstignit iar, după moarte, învelit într-un giulgiu şi înmormântat. La fiecare dintre cele 14 staţiuni, alaiul de credincioşi s-a oprit pentru a asculta pildele date de Isus prin suferinţa sa, dar şi pentru a se ruga şi a cânta.

„Nu este o Cale a Crucii clasică, ci una adaptată timpurilor moderne, în care suferinţa este prezentă. În drumul său spre Golgota, Isus trece prin viaţa fiecăruia şi, la un moment dat, fiecare se identifică cu el. Aşadar, nu iudeii sunt cei care îl condamnă la moarte, ci putem fi chiar noi, atunci când îl scoatem din viaţa noastră”, a fost mesajul transmis de organizatorii evenimentului. Se spune că, în viaţă, fiecare creştin trebuie să aleagă calea ce o va urma: fie calea Crucii, care poate aduce suferinţe, dar şi bucuria duhovnicească de a fi cu Hristos, fie calea lumii, care oferă bucurii efemere, dar dă frâu liber remuşcărilor lăuntrice.