Credincioşii au îmbrăcat frumos, cu prezența lor, lăcașurile de cult din Oradea, pentru a asista la Sfânta Liturghie de Rusalii.

Biserica din cartierul Ioşia Nord, care se cheamă „Teofania” („Arătarea Domnului”), şi-a sărbătorit duminică, 20 iunie, hramul - „Sfântul Duh Mângâietorul”. Preoții și credincioșii acestei parohii l-au avut, și de această dată, în mijlocul lor, pe părintele prof. univ. dr. Marcel Ioan Boloș, actualul director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, fost ministru al Fondurilor Europene, personalitate reprezentantă a județului Bihor.

„Ne aflăm într-o zi cu totul excepţională, cea a întemeierii Bisericii creştine, ziua în care Dumnezeu a voit ca noi să nu rămânem singuri pe pământ fără binecuvântarea şi harul Lui. În urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de suflete (FAp. 2, 41), care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină, în Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu”, a subliniat, printre altele, părintele Boloș în Cuvântul său de învățătură.

Domnia sa a menționat că s-au scurs 29 de ani de când s-a pus piatra de temelie a acestei biserici, perioadă în care, an de an, preoții Vasile Bicăzan și Felix Bicăzan au renunțat la clipe frumoase din viața lor, neglijându-și uneori familia, pentru a ridica această frumoasă biserică, împreună cu jertfitorii locuitori ai acestei zone a orașului, „o adevărată Catedrală, în cartierul Ioșia Nord” după cum a menționat părintele Boloș.

Îndrăgita interpretă de muzică populară, Florica Ruja, enoriașă a acestei biserici, a interpretat o frumoasă priceasnă religioasă, după care, preoții acestei parohii - pr. Vasile Bicăzan, pr. Felix Bicăzan, parohul Bisericii, și pr. conf. univ. dr. Viorel-Cristian Popa, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, co-slujitor la acest sfânt lăcaș, au oficiat, împreună cu părintele Boloș, slujba de sfințire a apei, grâului și a ramurilor de tei. La finalul slujbei religioase, toți cei prezenți au primit prescură binecuvântată și câte o porție de sarmale în caserole, cu ocazia hramului bisericii (respectând regulile sanitare impuse de starea de pandemie).

Localizată în cartierul Ioșia Nord din Oradea, Biserica cu hramul Sfântul Duh Mângâietorul este una dintre bisericile ortodoxe ridicate după căderea regimului comunist din anul 1989. În 1992, s-a pus piatra de temelie a construcției ecleziastice pe terenul acordat de Primăria Municipiului Oradea. 21 de ani mai târziu, Biserica își sărbătorește pentru prima dată hramul – „Sfântul Duh Mângâietorul”, la 23 iunie 2013. Biserica este încă în stare de construire, executându-se lucrările de pictură interioară. Are formă de cruce romană, cu brațe inegale, cu o lungime de 36.75 m și lățimea de 19.75 m. Fundația, elevația, bolta și cupola sunt din beton armat, zidăria din cărămidă plină, astereala din lemn și acoperișul din tablă zincată.

Una dintre atracțiile interioare ale Bisericii, candelabrul central multietajat, înconjurat de o coroană de icoane, reprezentându-i pe cei 12 Apostoli, este turnat din bronz în Tesalonic, Grecia, și instalat în februarie 2015.

Istoria acestei frumoase biserici, dar și a altor frumoase biserici din orașul nostru, o regăsim în cartea profesorului Constantin Butișcă - „Bisericile ortodoxe din Oradea şi slujitorii lor”.