La cinci ani de la începerea lucrărilor, parcarea subterană de pe strada Independenței este aproape gata. Dacă vor fi primite avizele din partea ISU „Crişana”, începând de sâmbătă, 20 iunie, parcarea va fi dată în folosinţă. Viceprimarul Florin Birta a menţionat că, în primele 90 de zile, accesul va fi gratuit.

Lucrările la parcarea subterană de pe strada Independenţei au început în anul 2015, însă au fost oprite un an mai târziu pentru a fi refăcută proiectarea, valoarea investiţiei fiind majorată. Noua licitaţie, organizată în 2018, a fost câştigată de Construcţii Bihor, aceeaşi firmă care câştigase şi licitaţia iniţială. Lucrările au fost realizate pe principiul creditului furnizor, plata urmând să se facă de către Administrația Domeniului Public Oradea, doar după finalizarea investiției, în șase rate semestriale egale. Valoarea investiției este de 39,7 milioane lei (8,1 milioane euro), din care 7,3 milioane lei (1,5 milioane euro) a fost cota de finanțare a RDS&RCS, care deţine 30% din suprafaţa parcării în proprietate.

Parcarea de pe strada Independenței este o construcție pe trei niveluri subterane, fiind prevăzută cu 460 de locuri. Fiecare nivel are câte două etaje intermediare, rezultând un total de şase etaje. Pentru a reţine mai uşor unde ai parcat maşina, fiecare etaj este vopsit într-o culoare diferită - roșu, verde, portocaliu, albastru, galben și mov.

„Nivelul cel mai jos al parcării este de minus 10,5 metri față de cota drumului, plus vreo doi metri la săpături, deci s-a lucrat undeva la minus 12-13 metri și este bine de știut că locurile de parcare dinspre Crișul Repede sunt la minus 6 metri sub nivelul râului”, a menționat viceprimarul Florin Birta, la faţa locului. El a fost însoţit de Liviu Andrica, directorul ADP Oradea, care a afirmat că aceasta „este prima parcare cu trei niveluri subterane realizată în România pe albia unui râu, de aici şi ampla complexitate tehnologică a construcţiei. A fost o lucrare care a depășit așteptările tuturor, inclusiv ale proiectanților.”

Suprafața terenului pe care este construită parcarea este de 4.956 mp, în timp ce suprafața desfășurată este de 14.158 mp. La fiecare nivel sunt prevăzute 4 rampe, două centrale, două laterale. Circulația va fi într-un singur sens, existând două rampe de acces și alte două de evacuare, ceea ce permite intrarea și ieșirea a două mașini în același timp. Accesul pietonilor va fi posibil prin intermediul a trei scări, două spre strada Independenței, iar una spre Crișul Repede. Parcarea este prevăzută cu 4 stații de încărcare electrică și 6 locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități. Înălţimea maximă a vehiculelor care pot intra în parcare este de 2,10 metri. Totodată, parcarea este prevăzută cu un sistem automat de stingere a incendiilor şi instalaţie de evacuare a gazelor.

„Vineri avem vizita celor de la Pompieri pentru a primi avizul de funcționare. În caz că vom obține acest aviz, în cursul zilei de sâmbătă, 20 iunie, vom deschide această parcare pentru a fi accesibilă celor care vor frecventa zona centrală”, a declarat viceprimarul Florin Birta, adăugând că parcarea va fi la dispoziția cetățenilor gratuit în primele 90 de zile de la deschidere.

În ceea ce priveşte partea de deasupra parcării, în prezent este în derulare un concurs internaţional de idei, organizat de municipalitate prin Instituţia Arhitectului Şef, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Bihor, care are ca scop „selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spațiu urban marcat de un volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independenței și malul Crişului Repede, deasupra parcării construite”. „Vom semna contractul de execuţie şi vom începe lucrări doar anul viitor. Am găsit o axă de finanţare pe mobilitate urbană pe POR şi vrem să finanţăm realizarea piaţetei aflată deasupra parcării din fonduri europene. E o valoare de aproximativ 2 milioane de euro. Condiţia este să semnăm contractul după data de 1 ianuarie. Deci lucrările vor fi finalizate la piaţetă doar anul viitor, undeva în vară”, a declarat viceprimarul Florin Birta.