Parcarea etajată de pe strada George Bariţiu, ridicată în locul fostei baze sportive Voinţa, a fost finalizată. Parcarea dispune de 336 de locuri şi va fi pusă în folosinţă gratuită de luni, 20 septembrie, timp de trei luni, după care vor fi percepute taxe.

Lucrările la parcarea etajată construită de Administrația Domeniului Public în locul unei părţi din fosta bază sportivă Voința, de pe str. George Barițiu, au ajuns la final, iar în aceste zile au loc ultimele formalităţi pentru recepţia lucrării, curăţenia, ultimele finisaje, după care urmează pregătirea documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei ISU. 

„Este a cincea parcare pe care o finalizăm pentru a le asigura orădenilor locuri de parcare civilizate și o fluență în trafic, cel puțin în zonele centrale, pentru moment. Parcarea este pregătită să fie dată în folosință de luni, 20 septembrie. Așa cum am stabilit și am statuat, primele 3 luni vor fi gratuite, după care vor intra în vigoare taxele de parcare folosite și la celelalte parcări. Odată cu finalizarea acestei parcări, Oradea dispune de aproximativ 2.000 de locuri de parcare în afara carosabilului. Nu ne vom opri aici. Vom continua acest proces de construcţie a parcărilor. Miercuri s-a postat pe SEAP licitația de proiectare și execuție a parcării de pe strada Iosif Vulcan și suntem aproape de finalizare pentru procedura de proiectare a parcării din zona Spitalului Județean, estimând că anul viitor ambele parcări vor fi începute din punct de vedere al construcțiilor”, a declarat primarul Florin Birta.

„Parcarea este finalizată în proporție de sută la sută. S-au efectuat toate probele la instalațiile electrice, inclusiv cele sanitare, alimentare cu apă și o probă preliminară la instalațiile de incendiu. Profitul obţinut din aquapark, de 3,5 milioane de euro, l-am folosit pentru realizarea acestei parcări”, a precizat Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public Oradea.

Noua construcție are o suprafață utilă totală de 7.733,75 mp, având două corpuri de clădire: unul destinat locurilor de parcare și unul cu birouri.

Corpul A are o suprafață de 6.512 mp și este structurat astfel: demisol, parter, două etaje și terasă. Vor fi disponibile 336 de locuri de parcare, dintre care 324 locuri auto, șase locuri pentru persoanele cu dizabilități și alte șase pentru motociclete. De asemenea, șoferii vor avea la dispoziție patru stații pentru încărcarea vehiculelor electrice. Parcarea va avea dublu acces, de pe str. George Barițiu și, prin intermediul unui drum de legătură, din str. Academiei.

Corpul B, cu birouri, are o suprafață de 1.221 mp și este structurat astfel: parter, etajul 1 și etajul 2. La parter se regăsește un spațiu comercial în suprafață de 132 mp, grupuri sanitare pentru cei care vin în parcare și scările de acces la etaje. La etajul 1 sunt șase birouri, dintre care patru în suprafață de 33 mp și două în suprafață de 66 mp, iar la etajul 2, șapte birouri, dintre care patru în suprafață de 33 mp, două în suprafață de 65 mp și unul în suprafață de 17 mp. La fiecare etaj de birouri au fost amenajate grupuri sanitare și camere pentru depozitarea materialelor de curățenie sau întreținere. Birourile și holurile sunt dotate cu instalații de ventilație, climatizare, parchet etc.

Valoarea investiției este de 3,5 milioane de euro. Lucrările au fost realizate de Construcții Bihor, fiind finanțate din surse proprii de către Administrația Domeniului Public SA Oradea. Primarul Florin Birta a menţionat că, în perioada următoare, în urma unor consultări cu Poliția Rutieră, municipalitatea va desființa locurile de parcare de pe str. Academiei, aceasta urmând să devină cu dublu sens pentru a asigura un acces mai bun în parcare. De asemenea, pe strada Roman Ciorogariu, toate parcările vor fi trasate oblic,  iar pe o parte va fi marcată o pistă de biciclete.