Prima duminică după Paşte este dedicată anual sufletului morţilor, prilej cu care aparţinătorii vin în cimitire, aduc ofrande şi împart pomeni pentru cei plecaţi. Așa s-a întâmplat și duminică, 5 mai, în Cimitirul „Rulikowski”, doar că, surpriza neplăcută pentru mulți orădeni a fost că au găsit spațiile dintre morminte, culoarele, pline de buruieni.

La sfârşitul Săptămânii Luminate, când în popor se sărbătoreşte Paştele Morţilor sau Paştele Mic, zis şi Paştele Blajinilor, creştinii merg de dimineaţă la biserică, pentru a da de pomană colaci şi ouă roşii. La Oradea, credincioşii ortodocși și greco-catolici s-au pregătit întreaga săptămână pentru acest eveniment. Au curăţat mormintele, au spălat crucile şi pietrele funerare, au umplut glastrele cu apă, au adus și au plantat flori.

Sâmbătă, oamenii au mers la Cimitirul Municipal „Rulikowski” doar să pregătească mormintele, pentru ca a doua zi, însoţiţi de preoţi şi încărcaţi cu pomeni, să revină la mormântul celor dragi. Credincioşii au adus cu ei duminică ouă roşii, bucăţi de cozonac şi flori.

Intrarea autovehiculelor în cimitir a fost interzisă, cu excepția autovehiculelor care au transportat persoane cu handicap, acestea trebuind să deţină asupra lor legitimaţie care atestă acest fapt.

La intrarea în cimitir, pe poarta principală a fost amenajat un stand de unde aparținătorii și-au putut procura candele și lumânări în amintirea celor dragi.

Singura problemă a constituit-o faptul că, în unele zone, pe culoarele dintre mormite, buruienile erau cât casa, lucru care i-a nemulțumit pe mulți orădeni. Chestionat pe această temă, în urmă cu câteva zile, administratorul cimitirului a spus că lucrările sunt în desfășurare și nu au putut fi finalizate înainte de Paștele Morților pentru că angajații au avut liber de sărbători iar vremea a fost nefavorabilă.

Ziua a fost plină şi pentru preoţi, mulţi dintre ei fiind solicitaţi să ţină o slujbă la câte un mormânt. A fost o zi bună şi pentru vânzătorii de flori, cele mai solicitate buchete fiind cele cu flori de primăvară.

Duminica Tomii, prima duminică după Paşti, este dedicată Apostolului Toma în calendarul ortodox şi sufletului morţilor în Calendarul Popular. Este o sărbătoare populară cu dată mobilă, sinonimă cu Paştele Morţilor, fiind dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor.