Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2020 a fost lansat în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii trecute, municipalitatea orădeană propunând majorări de 4,6% ale sumelor datorate la bugetul local.

În plus, imobilele neracordate la rețele de termoficare sau gaz vor plăti un impozit majorat cu 50%.

Întro conferinţă de presă organizată ieri, viceprimarul Florin Birta a justificat decizia Executivului local de a majora impozitele şi taxele locale cu 4,6% prin faptul că „Primăria Oradea este obligată prin Codul Fiscal să indexeze anual impozitele cu indicele de inflație comunicat de Ministerul Finanțelor”, iar rata inflației pe anul 2018 a fost 4,6%. Birta a afirmat că această majorare se va traduce prin plata suplimentară a aproximativ 10 lei la un apartament de două camere, aproximativ 12 lei la un apartament cu trei camere, 27 lei la un apartament cu patru camere, iar la o mașină de 1600 cmc înseamnă o creștere de 4 lei a impozitului actual. Viceprimarul a precizat că nu toate impozitele vor fi majorate: „Sunt câteva tipuri de impozite, cum ar fi impozitul pe clădiri persoane fizice nerezidențiale și impozitul pe clădiri persoane juridice rezidențiale și nerezidențiale care sunt calculate pe baza raportului de evaluare și au o cotă de impozite stabilită care nu se măresc și rămân la cotele stabilite în trecut”.

Pe de altă parte, viceprimarul a anunţat că impozitul pentru imobilele care nu sunt racordate la reţelele de termoficare şi gaz, deşi operatorii de utilităţi le-au adus reţelele la limita proprietăţii, vor fi majorate cu 50%. Mai exact, vor fi suprataxaţi orădenii care se încălzesc cu combustibil solid sau lichid ori cu ajutorul unor instalaţii pe lemne şi derivate. În schimb, vor fi scutiţi de supraimpozitare proprietarii imobilelor încălzite cu instalaţii pe bază de energie electrică, gaz lichefiat şi alte soluţii cu grad redus de poluare.

La rândul său, directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a anunţat că primăria intenționează majorarea taxelor pentru eliberarea diferitelor documente în regim de urgenţă. Astfel, taxa de urgenţă pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală se va majora de la 25 lei la 30 lei şi vor fi introduse două taxe noi, de câte 10 lei, pentru completarea pe loc de către funcţionarii municipalităţii a declaraţiei de atestare fiscală, respectiv pentru cheltuielile provocate de operaţiunile de executare silită.

Totodată, vor creşte şi sumele datorate pentru serviciile prestate în regim de urgenţă de Instituţia Arhitectului Şef: taxa pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Urbanism (în 2 zile), a Autorizaţiei de Construire (în 5 zile) ori a Autorizaţiei de Luare în Folosinţă (în 5 zile) vor creşte de la 150 lei 200 lei. De asemenea, vor fi introduse taxe noi, de câte 100 lei, pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Atestare şi a diverselor adeverinţe produse în Instituția Arhitectului Șef. În plus, municipalitatea intenționează majorarea de la 120 lei la 500 lei a taxei pentru analiza în CMUAT a construcţiilor ilegale şi supraimpozitarea cu 50% a clădirilor fără acte, până la intrarea în legalitate.

Ca element de noutate față de anii anteriori, la solicitarea cetățenilor și pentru a face linişte în oraş pe timpul nopţii, municipalitatea a eliminat pragul minim al amenzii aplicate celor care organizează jocuri de artificii neautorizate la nunţi sau diferite evenimente şi a păstrat doar pragul maxim de 2.500 lei. Primăria vrea să oblige patronii sălilor de evenimente să le ceară clienţilor chitanţa din care să rezulte că şi-au achitat taxa, iar dacă aceasta nu există să anunţe Poliţia Locală, sub ameninţarea retragerii autorizaţiei de funcţionare.

O altă noutate este că orădenii care nu deţin contract de salubritate ar putea datora o taxă specială majorată de la 14 lei la 20 lei pe persoană pe lună, iar proprietarii care nu îşi curăţă spaţiul verde dintre casă şi drum vor fi salubrizați de către o firmă de profil, după care vor fi taxaţi cu 0,7 lei pe metru pătrat.

În proiect se mai propune ca, începând de anul viitor, taxa pentru vizitarea unor expoziţii se va majora de la 5 lei la 10 lei pentru un adult şi de la 3 lei la 5 lei pentru un copil. Totodată, Muzeul Oraşului vrea să îşi dezvolte noi surse de venituri, fapt pentru care ar putea fi instituită o taxă de 2.500 lei plus TVA pentru organizarea de evenimente private în spaţiile muzeale din Cetate cu supraveghere din partea angajaţilor instituţiei şi o taxă de 1.000 lei plus TVA pentru cele organizate fără concursul acestora.

Proiectul va fi în dezbatere publică până la data de 22 noiembrie, propunerile și sugestiile fiind așteptate până în data de 31 octombrie.