Programul Operațional Infrastructură Mare a fost pentru Oradea o gură mare de aer. Nu mai puțin de 40 de milioane de lei au fost atrași de municipalitate prin diferite proiecte. Unul dintre cele mai importante privește dotarea a 73 de școli din Oradea cu echipamente de protecție împotriva SARS-COV-2. Alte două proiecte vizează dotarea spitalelor din oraș.

Valoarea totală a primului proiect este de 2,8 milioane de euro, acesta a fost depus de Primăria Oradea pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și are ca obiectiv achiziționarea unor echipamente necesare pentru asigurarea protecției sanitare a elevilor și profesorilor din școlile orădene în contextul pandemiei de Covid-19.

„Acest proiect va permite dotarea școlilor și grădinițelor din Oradea cu un pachet compus din: aparat pentru dezinfecția și sterilizarea aerului din sala de clasă, termometru digital de scanare la distanță a temperaturii corporale amplasat la fiecare intrare și ieșire din unitate conform fluxului de circulație specific, dozatoare cu dezinfectant de mâini amplasate pe coridoarele de trecere și la intrarea în clădire, baterii lavoar dotate cu senzor, care să nu necesite atingere, pentru toate grupurile sanitare din fiecare școală, dozatoare cu săpun lichid de mâini prevăzute de asemenea cu senzori, dispenser rolă cu prosop textil sterilizabil în fiecare grup sanitar, dar și alte materiale de dezinfecție necesare pentru sălile de clasă”, a spus primarul municipiului Oradea, Florin Birta.

Cel mai important echipament este aparatul destinat dezinfecției și sterilizării aerului din sala de clasă, care este practic o lampă bactericidă cu ultraviolete cu sterilizare în flux de aer. Se vor achiziționa în total 1.731 de lămpi, o sală de clasă urmând a beneficia de unul sau două aparate, în funcție de suprafață. Această lampă va realiza dezinfecția aerului cu un flux de radiații ultraviolete, care se va realiza într-un compartiment sau într-o cameră din interiorul acestui aparat, aerul contaminat fiind trecut printr-un filtru care reține praful și alte particule contaminate. Intensitatea radiației ultraviolete și timpul în care aerul e reținut în camera de dezinfecție vor fi  reglate, astfel încât aerul evacuat să fie lipsit de microorganisme.

„Trebuie să avem în vedere că acest virus nu va dispărea de pe o zi pe alta, astfel încât pentru perioada cât mai rămâne din acest an școlar, dar și pentru anul viitor, siguranța preșcolarilor, elevilor și profesorilor din Oradea să fie asigurată și aceștia să poată merge la școală în condiții optime”, a mai spus primarul Florin Birta.

Semnarea contractului de finanțare este estimată pentru luna martie, municipalitatea orădeană sperând ca, pe baza unei clauze suspensive, să înceapă achiziționarea echipamentelor în aceeași lună. Dacă aceste termene vor deveni realitate, în aprilie-mai ar putea începe dotarea școlilor.

Grosul a mers la cele două spitale

Potrivit ultimului raport de activitate al Direcției Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Municipiului Oradea făcut public la începutul acestei luni, cei mai mulți bani din cei 40 de milioane de lei s-au dus pe aparatură medicală cumpărată pentru cele două unități spitalicești din oraș.

Pentru Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” s-au cheltuit 9 milioane de lei, iar pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, 28,2 milioane de lei. S-au achiziționat: un ventilator mecanic cu dublu jet, cinci monitoare avansate pentru pacienți, 45 de injectomate, cinci rampe de injectomat a câte șase injectomate, zece aparate de nebulizare permanentă, cinci cu dezinfectant cu volum de 100 mc și cinci cu vol de 300 mc, plus patru mobile, două electrocardiografe, trei sonde de ecografie cu transmitere imagini la distanță, un sistem de oxigenare transmembranară extracorporeală, zece kituri ECMO de unica folosință pentru pacient (30 zile), 60 de kituri de creare circuite izolare, un ideolaringoscop cu ecran mare, două videolaringoscoape cu ecran mic, un sistem de bronhoscopie rigida și flexibilă, un turn video de bronhoscopie, un automat de compresii toracice externe, opt injectomate cu TIVA-TCI, două rampe pentru patru injectomate, zece monitoare de terapie intensivă și stație centrală, 12 paturi de terapie intensiva, cinci ventilatoare mecanice, două aparate de anestezie cu monitor S, un ventilator de transport compatibil cu RMN, două videolaringoscoape, un Computer Tomograf cu 64 de detectori și 128 de spire, un sistem automat de însămânțare medii de cultură probe microbiologice, un instrument PCR de analiza multiplex, un simulator de training cu sistem de oxigenare transmembranară extracorporeală, un simulator training ecografie la distanță, un RX mobil și stație de vizualizare, un aparat de imunologie pentru detectarea anticorpilor anti SARS COV2 IGG-1 buc., echipamente de protecție, tablete și biocid dezinfectante, o ambulanță de transport pentru pacienți înalt contagioși, cinci ventilatoare mecanice portabile, o stație de vacuum cu montaj inclus, zece monitoare de funcții vitale de înaltă performanță (ibp), două monitoare de funcții vitale de înaltă performanță (ibpetco2), o stație centrală de monitorizare compatibilă cu monitoarele, un ventilator de transport, patru ventilatoare mecanice de medie performanță, două ventilatoare de transport, 200 de injectomate, 200 de infuzomate, un aparat de anestezie, un aparat ecmo plus kit-uri, un aparat pentru măsurarea coagulării (act, aptt), zece paturi de terapie intensivă cu cântar cu saltea activă, un echipament de tomografie computerizată, cu minim 64 de slice-uri, un aparat RX digital mobil și stație de vizualizare, un aparat EKG și două defibrilatoare manuale.