La sfârșitul lunii octombrie, Primăria Oradea, prin Direcția Tehnică, a salubrizat, igienizat și reparat pasajul subteran de pe B-dul Magheru. La nici o săptămână după efectuarea acestor lucrări, în noaptea de 6 spre 7 noiembrie, pereții au fost din nou mâzgăliți cu cuvinte și imagini obscene, cu vopsea neagră.

 

Lucrarea efectuată în pasajul subteran de la Bdul Magheru a presupus înlocuirea plăcilor crăpate de policarbonat, curățarea pereților de măzgălituri și desene, tratarea pereților cu o substanță specială pentru protecție, salubrizarea și dezinfectarea pardoselii, dar și pavarea zonelor din care lipseau bucăți de gresie. La nici o săptămână, în noaptea de 6 spre 7 noiembrie, pereții au fost din nou mâzgăliți cu cuvinte și imagini obscene, fiind folosită vopsea neagră.

„În următoarele zile, pereții vor fi curățați din nou. Primăria Oradea trage un semnal de alarmă și face un apel către toţi cei care trec prin aceste pasaje, să respecte normele minime de conduită, întrucât administrarea şi întreţinerea domeniului public se realizează din banii tuturor orădenilor”, se precizează printr-un comunicat de presă transmis vineri de Biroul de Presă al Primăriei Oradea.

În această toamnă, pasajele subterane au fost decorate la iniţiativa unei tinere din Oradea. Câţiva artişti stradali din-Cluj Napoca au pictat pasajul Magheru și Dacia, ideea aparţinându-i orădencei Neli Borza, iniţiatoarea proiectului Oradea Art. Aceasta a obţinut acordul autorităţilor, iar cele două pasaje au renăscut: flori intens colorate, o apă curgătoare și poteci de munte. Trecerea subterană a devenit o adevărată atracţie pentru pietoni, care se opresc acum să-şi facă poze.

Legea nr. 61/1991, republicată, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, prevede că scrierea sau desenarea fără drept pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloace a acestora, precum și dezlipirea sau distrugerea fără drept a reclamelor, anunțurilor sau afișelor legal expuse se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei. Primăria Oradea roagă cetățenii care observă astfel de fapte să sune imediat la Dispeceratul Poliției Locale, la numărul de telefon 0259.969 - Dispecerat sau la numărul 112. În continuare, autoritățile încearcă găsirea unor soluții pentru rezolvarea acestor probleme.