În prezent, în municipiul Oradea sunt în curs de amenajare în jur de 800 locuri de parcare în mai multe zone, cum ar fi străzile Leonardo da Vinci, Costache Negruzzi, W. Shakespeare, Ciheiului sau Lacul Roşu. Lângă Liceul German, Primăria intenţionează să amenajeze o stradă care să facă legătura între W. Shakespeare (va deveni cu sens unic) şi Poieniţei, care să fluidizeze traficul în zonă.

 

În cadrul unei conferinţe pe teren, viceprimarul Florin Birta a prezentat stadiul lucrărilor de amenajare a locurilor de parcare de pe străzile Leonardo da Vinci, Costache Negruzzi şi W. Shakespeare, anunţând că, în prezent, sunt în curs de amenajare, în municipiu, aproximativ 800 de locuri de parcare.  

„Dacă pe str. Leonardo da Vinci se afla înainte o curte interioară nemodernizată, în care oamenii parcau efectiv pe pământ sau pe bucăți de beton, aici sunt acum în curs de amenajare peste 100 de locuri de parcare destinate locuitorilor zonei. Prima etapă, respectiv amenajarea curții din spate va fi gata într-o săptămână, după care vom trece la amenajarea a încă două curți interioare, urmând ca și acestea să fie gata într-o lună de zile”, a declarat Florin Birta, adăugând că obiectivul Primăriei Oradea este să amenajeze 2.000 de noi locuri de parcare anual. Lucrările în zona Leonardo Da Vinci – Liszt Ferenc – Ciheiului sunt realizate de Drumuri Bihor. Pe de altă parte, în zona str. Costache Negruzzi – Doinei sunt în curs de amenajare peste 150 de locuri de parcare. Pe Costache Negruzzi lucrările au început pe partea dreaptă a drumului, unde mașinile erau parcate pe pământ, urmând să continue pe partea stângă a drumului, după care vor începe și în curtea blocurilor. Birta a menţionat că pe partea stângă a străzii vor fi amenajate, de asemenea, locuri de parcare, însă numai dacă asociaţiile de proprietari din zonă îşi vor da acordul, pentru că maşinile ar urma să fie parcate la o distanţă mai mică de 5 m de blocuri. „Vom amenaja parcări pe ambele laturi ale străzii, cu protejarea arborilor existenţi”, susţine viceprimarul, adăugând că ulterior, strada C. Negruzzi va deveni cu sens unic. Aici, lucrările sunt executate de Drumuri Orășenești, iar termenul până la care vor fi gata este 15 septembrie.

Pe strada W. Shakespeare, pentru a putea fi amenajate locurile de parcare, a fost mutat cu 4 metri gardul Liceului German „Friedrich Schiller”,  atât partea care dă spre str. W. Shakespeare, cât și cea care dă în str. Poieniței. De asemenea, a fost mutat trotuarul pentru a permite amenajarea unui drum de legătură între cele două străzi. Florin Birta a menţionat că acest lucru este necesar, deoarece se doreşte transformarea străzii Shakespeare în stradă cu sens unic, dinspre str. Tudor Vladimirescu spre str. Principatele Unite, iar noul drum va uşura circulaţia în zonă. Pe Shakespeare sunt în curs de amenajare 85 de parcări oblice, acestea urmând să fie gata până la data 15 august.

Pe lângă aceste zone, Primăria Oradea lucrează la amenajarea de parcări și în Cartierul Nufărul, în zona str. Ciheiului între str. Agricultorilor și str. Lanului, unde până la 15 septembrie, firma Drumuri Bihor trebuie să finalizeze amenajarea celor 50 de locuri de parcare, dar și în Cartierul Rogerius, unde firma Drumuri Orășenești trebuie să finalizeze până la data de 18 august, pe Lacul Roșu, aproximativ 205 locuri de parcare. Alte 65 de parcări se amenajează în zona Iza - Spartacus și Lisabonei. Tot în această perioadă, sunt în curs de amenajare peste 100 de locuri noi de parcare în vecinătatea Aquaparkului Nymphaea. Viceprimarul Florin Birta a precizat că Primăria Oradea realizează toate aceste locuri de parcare, le marchează corespunzător, după care le predă asociațiilor de proprietari, care au opțiunea să le lase la liber sau să le închirieze, recomandarea muncipalității fiind ca acolo unde sunt mai multe mașini decât locuri de parcare, acestea să fie lăsate la liber.