În jur de 50 de persoane, unele îmbrăcate în costum tradițional, au participat vineri, de la ora 13.00, la o ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul omagierii eroului național Avram Iancu și a martirilor Horea, Cloșca și Crișan.

Evenimentul s-a desfășurat la bustul lui Avram Iancu din Parcul Traian. Printre participanți s-a numărat și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, care a preferat să stea lângă militari. Ceremonia a început cu întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă urmată de intonarea Imnului național al României și imnul societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”. Preşedintele filialei Oradea a Societăţii Cultural - Patriotice „Avram Iancu”, generalul de brigadă în rezervă Grigore Bartoş, a subliniat faptul că statuia lui Avram Iancu a fost de curând reabilitată și i-a mulțumit sculptorului care a realizat statuia, Cornel Durgheu.

„Avram Iancu a fost una dintre personalitățile cele mai iubite. Tocmai de aceea, are cele mai multe statui în țară. Ne bucurăm că avem și noi, în Parcul Traian, o astfel de statuie”, a spus, printre altele, Grigore Bartoș.

Discursul a fost urmat de un te-deum în memoria eroului național Avram Iancu, sfințirea monumentului. Viceprimarul Arina Moș a spus că municiaplitatea va continua să pună în valoare zestrea românilor iar Doina Sfârlea, președinta onorifică a Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu” filiala Oradea i-a făcut o scurtă prezentare „Crăișorului munților”. După alocuțiuni a urmat un moment artistic, reprezentanți ai Şcolii „Francisc Hubic”, interpretând „Tu, Ardeal” şi „Noi suntem români”. Au depus apoi jerbe, prefectul Dumitru Țiplea, președintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, viceprimarul Oradiei Arina Moş, directoarea executivă a Oradea Heritage, Angela Lupşea și reprezentanți ai societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

La 24 iunie 1824, în satul Vidra din Munții Apuseni, s-a născut Avram Iancu – numit de moți „Crăișorul munților”. În acea perioadă de cristalizare a spiritului românesc din Transilvania, Avram Iancu devine un lider pentru independența națională și culturală a românilor.

La 30 aprilie 1848, în Duminica Tomii, a avut loc, la Blaj, o primă adunare a românilor transilvăneni, în cadrul căreia s-a hotărât organizarea, în luna mai a aceluiași an, a unei Mari Adunări Naţionale. Avram Iancu a adresat moților următorul apel: „Cereți vârtos să se șteargă iobăgia, pentru că, lucrând pe nimica de vreo zece sute de ani în brazdele domnilor, ați plătit și de o sută de ori pământul care vă dădea hrana vieții de pe o zi pe alta, cu atât mai mult că l-ați plătit degeaba, pentru că acela a fost al vostru și pentru el s-a vărsat sângele strămoșilor voștri… Să caute de aceea cu toții a se uni cu poporul, declarând fără sfială ungurilor că nu se odihnesc până ce nu se va recunoaște prin lege națiunea română și până ce nu va fi reprezentată în dietă”.

Astăzi, Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui cinstită în mod deosebit de români și îndeosebi de moți, între care trăiesc și azi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.

„Crăișorul munților” s-a stins din viață la 10 septembrie 1872 și a fost îngropat cu funeralii naționale la 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea, jud. Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”.