Ministerul Educației Naționale (MEN) și Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) au organizat, la sfârșitul lunii aprilie, la Deva și Hunedoara, Olimpiada Națională de Matematică 2019. Format din 13 elevi orădeni și un elev salontan, lotul olimpic al județului Bihor a reușit performanța a 3 medalii de argint, 7 medalii de bronz oferite de SSMR și o mențiune oferită de MEN.

Paruș L. Ștefan, elev în clasa a V-a la CN „Emanuil Gojdu” din Oradea, a fost premiat de MEN cu „Mențiune” și a câștigat medalia de argint oferită de SSMR. Medalia de argint a fost oferită și elevei Sturz S.D. Miruna (clasa a V-a, CN „Emanuil Gojdu” Oradea). Medalii de bronz din partea SSMR au primit elevele de gimnaziu Nicoară V.C. Mara Amedeea (clasa a V-a, Liceul teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea), Lorincz L Carla Rebeca (clasa a VI-a, CN „Emanuil Gojdu” Oradea) și Trifa A. Iulia Elena (clasa a VII-a, Liceul teologic baptist „Emanuel” din Oradea). Liceanul Vaida H. Filip din clasa a X-a a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea a primit din partea SSMR medalia de argint. Patru medalii de bronz au primit elevii de liceu Fechete I. Luca Andrei (clasa a IX-a, CN „Emanuil Gojdu” Oradea), Marchiș C. Laurențiu Andrei (clasa a XI-a, Liceul teoretic german „Friedrich Schiller” Oradea), Trifan L.N. Octavian (clasa a XI-a, Liceul teologic baptist „Emanuel” din Oradea) și Pop. I. Robert (clasa a XII-a, Liceul teologic baptist „Emanuel” din Oradea). Au mai primit diplome de participare elevii Petrache Remus-Mircea (clasa a XII-a, Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta), Balazshazi Alex (clasa a XII-a, Liceul teologic baptist „Emanuel” din Oradea), Budura Bogdan (clasa a X-a, CN „Emanuil Gojdu”) și eleva Ilieș Ariana (clasa a VIII-a, CN „Emanuil Gojdu”). Bucuria rezultatelor deosebite obținute la Olimpiada Națională de Matematică 2019 a fost împărtășită și de părinții elevilor lotului olimpic al județului Bihor, alături de profesoarele: Simona Drăgan, Grațiela Cicortaș, Gabriela Chișiu, Corina Nicoară și Petruța Gelu (CN „Emanuil Gojdu” Oradea), Szakall Anna Ildiko (Liceul teoretic german „Friedrich Schiller” Oradea); alături de profesorii: Florin Nicoară, Viorel Sadoveanu, Ioan Fechete (CN „Emanuil Gojdu” Oradea),  Marius Cicortaș (Liceul teologic baptist „Emanuel” din Oradea), Mircea Pop (Liceul teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea), Ioan Lung (CN „Teodor Neș” din Salonta).

Academicianul matematician Solomon Marcus scria în discursul său intitulat „Singurătatea Matematicianului”: „La întrebarea pe care o auzim mereu, din partea unor elevi, dar şi din partea unor părinţi şi educatori - „De ce matematică pentru copii care nu-şi propun să devină matematicieni?” - le răspundem: Pentru că matematica este un mod de gândire cu valoare universală şi pentru că ea prilejuieşte bucurii spirituale la care orice fiinţă umană ar trebui să aibă acces. În măsura în care adolescenţii vor învăţa să se bucure de frumuseţile matematicii, ale ştiinţei, ale artei şi literaturii, şi vor simţi nevoia de a le frecventa, ei nu vor mai suferi de plictiseală iar tentaţia unor activităţi derizorii va scădea”.